De vanligste symptomene på overgangsalder

De vanligste symptomene på overgangsalder

Hvilke symptomer opplever de fleste kvinner i overgangsalderen, og hvorfor?

Overgangsalderen kan for mange kvinner oppleves som en stor forandring i livet. Kroppen, slik du kjenner den, er plutselig i endring. Her er de vanligste tegnene på at du er i overgangsalderen.

Hele 85 prosent av kvinner opplever plager i overgangsalderen. Flere av symptomene vil være gjenkjennelige for mange. Vi har derfor laget en liste med de 12 vanligste symptomene og plagene, slik at det blir lettere for deg å forstå hva som skjer med kroppen og hvilke grep du kan ta.

Heldigvis finnes det mange former for behandling som kan hjelpe. De kan du lese mer om i slutten av denne artikkelen.

12 vanlige tegn og plager ved overgangsalder

1. Uregelmessig menstruasjon

Blant de vanligste symptomene på at du har kommet i overgangsalderen er uregelmessig menstruasjon eller at den uteblir. Endring av menstruasjon skyldes at eggstokkene slutter å produsere nok østrogen og progesteron. Østrogen er viktig for menstruasjonssyklusen din, og for funksjoner i hypofysen (les mer om hypofysen på NHI.no). Når nivået av østrogen varierer, vil menstruasjonen også endre seg. For noen vil menstruasjonen øke i intensitet, for andre vil den avta.

 

2. Hetetokter

I overgangsalderen vil halvparten av alle kvinner oppleve hetetokter og dette er et av de vanligste symptomene på nettopp overgangsalderen. Kroppen har en prosess for å regulere temperaturen og med nedgang i hormonnivået blir denne prosessen forstyrret. Og dermed oppstår hetetokter. Disse hetetoktene kan komme plutselig – du vil føle deg varm, svett og bli rød, spesielt i ansiktet, på halsen og i brystet. Noen kvinner merker knapt hetetoktene, mens andre har mer intense hetetokter, noe som er svært ubehagelig i hverdagen.

Dette kan selvsagt være svært slitsomt, spesielt hvis det ikke avtar. Hyppigheten av hetetoktene varierer fra kvinne til kvinne, inntreffer både om dagen og natten, og vil være ulik i lengde og intensitet. Noen vil oppleve daglige hetetokter, kanskje så ofte som hver time, mens andre bare har det ukentlig eller månedlig.

Visse typer mat og drikke, som koffein, alkohol og sterkt krydret mat, kan påvirke intensiteten og frekvensen av hetetokter. Kosttilskuddet mbrace™ Overgangsalder inneholder rødkløver og salvie som bidrar til å opprettholde en rolig og behagelig overgangsalder, og kan hjelpe på hetetokter.

 

3. Søvnproblemer

Søvnproblemer er et svært vanlig symptom i overgangsalderen. Produksjonen av det naturlige søvnhormonet melatonin faller med alderen, noe som kan virke inn på søvnen.

Mange kvinner opplever hetetokter mens de sover, og dette er ofte en stor del av problemet. Hetetokter kan vekke oss om natten, og økt kroppsvarme og svetting kan hindre oss i å sovne igjen. Et god råd er derfor å sørge for å ha det nokså kjølig på soverommet.

Heldigvis finnes det også andre råd som kan hjelpe. Det viktigste er å følge en regelmessig søvnplan der du legger deg og står opp til samme tid hver dag. Dersom det er vanskelig å få til, kan du unngå å sove seint på ettermiddag eller kveld da det kan ødelegge døgnrytmen. Det kan også være lurt å begrense skjermbruk på kveldstid. Les heller en bok på senga og lag deg en koselig kveldsrutine. Unngå også store måltider rett før leggetid og husk at alkohol ikke gir bedre søvn.

Du kan også prøve er kosttilskudd for å få en roligere søvn. mbrace™ God Natt som inneholder melatonin, sitronmelisse og magnesium, kan hjelpe deg med å sovne og bidrar til en rolig søvn gjennom natten.

 

4. Humørsvingninger

Som følge av lavere østrogennivå, vil mange kvinner oppleve humørsvingninger som en del av overgangsalderen. Lave østrogennivåer påvirker hormonet serotonin som er med på å påvirke sinnsstemning, velvære, uro, angst og søvn. For lite serotonin kan derfor gi humørsvingninger.

 

5. Psykiske plager

Mindre produksjon av østrogen kan dessverre føre til perioder med depresjon og psykiske plager. Så mange som en av tre kvinner rammes av angstanfall i løpet av overgangsalderen. Noen kan også få panikkanfall som følge av angsten. Det er derfor viktig at du snakker med de rundt deg, og tar kontakt med helsepersonell hvis du opplever depresjon eller psykiske plager.

 

6. Dårligere hukommelse

Mer enn 40 prosent av kvinner rapporterer problemer med hukommelsen i overgangsalderen, og mange kvinner opplever perioder med lavt energinivå og mental tåke. Dette kan være et resultat av lavt østrogennivå, siden østrogennivået påvirker hjernens hukommelsessenter. Fallet i østrogennivåene påvirker aktiviteten i hippocampus, en hjerneregion som er nøkkelen til hukommelse. En kombinasjon av dårligere søvnkvalitet og humørsvingninger er også med på å påvirke hukommelsen.

 

7. Tørr skjede

Når kroppen din produserer mindre østrogen, blir vevet i skjeden tynnere og mindre elastisk. Dette kan føre til tørr skjede, sår, rifter og svie. Mange vil også oppleve å få nedsatt sexlyst. Tørr skjede kan spesielt være et problem i postmenopausen – tiden etter at menopause har inntruffet.

 

8. Hodepine

Har du vært plaget med hodepine gjennom din vanlige menstruasjon, vil dette også mest sannsynlig prege deg i overgangsalderen. Slik hodepine kalles ofte for hormonell hodepine. En av fordelene med overgangsalder er at du faktisk kan bli kvitt migrene, fortelles det i podcasten Friskere Viten.

 

9. Ømme bryster

Ømme bryster er et vanlig symptom i løpet av overgangsalderen. Det er samme type ømhet man opplever når man har mensen eller er gravid.

 

10. Smerter i kroppen og andre leddsmerter

Udefinerbare smerte i kropp og ledd er noe mange kvinner opplever i overgangsalderen. Østrogen er med på å styrke skjelettet og beskytte leddene mot betennelser. Når østrogennivået faller, kan noen derfor oppleve økte leddsmerter. Risikoen for benskjørhet, eller osteoporose som det også kalles, kan øke. Imidlertid slipper heldigvis halvparten av alle kvinner unna disse plagene i overgangsalderen. mbrace™ Kvinne med kalsium og vitamin D hjelper til med å dekke dagens behov for viktige næringsstoffer som er direkte knyttet til benmasse.

 

11. Utmattelse

I overgangsalderen kan man kjenne på mindre energi og motivasjon enn man ellers er vant til. Dette kan komme av flere ting, blant annet søvnmangel kombinert med humørsvingninger og konsentrasjonsvansker, men også på grunn av de store hormonelle endringene som skjer i kroppen ved overgangsalder.

mbrace™ Energi er et kosttilskudd utviklet for kvinner i overgangsalderen og bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

 

12. Vektøkning

Hormonendringer i overgangsalderen gjør at noen kvinner vil oppleve vektøkning, spesielt rundt midjen. Sunt kosthold og jevnlig trening kan være med på å opprettholde en mer jevn vekt.

 

Hjelp og behandling ved overgangsalder

 

Hvordan overgangsalder oppleves er individuelt fra kvinne til kvinne. Noen har milde symptomer, mens andre opplever store plager som går utover livskvaliteten. Uansett er det viktig å snakke med andre i samme situasjon og ta kontakt med fastlegen din for å rådføre deg om eventuell behandling.

Et sunt og variert kosthold, nok mosjon og samvær med andre kan også være til god hjelp for flere. Ønsker du litt ekstra energi, lindring og bedre søvn, kan kosttilskudd, som for eksempel mbrace™ være et godt alternativ. Å fylle opp kroppens egne lagre med næringsstoffer, vitaminer og mineraler kan for mange være til god hjelp i overgangsalderen. Kombinert med planteøstrogener fra planter som rødkløver, kan noen oppleve tilfreds effekt av kosttilskudd i den fasen.

Hør podkastepisoden fra Friskere Viten om hvordan du kan få en bedre overgangsalder

Kilder: Helsenorge, NHI, Tidsskriftet Den norske legeforening og Store norske leksikon

mbrace™ God Natt

mbrace™ God Natt

mbrace™ God Natt med melatonin og sitronmelisse

mbrace™ God Natt
mbrace™ Overgangsalder

mbrace™ Overgangsalder

mbrace™ Overgangsalder med rødkløver og salvie

mbrace™ Overgangsalder