Forstå overgangsalderen

Forstå overgangsalderen

En reise gjennom stadiene og symptomene i overgangsalderen

Overgangsalderen, også kjent som menopause, kalles ofte livsendring, mange kvinner har blandede følelser rundt dette og alle opplever den forskjellig. Men hvorfor? Hva skjer i kroppen vår i overgangsalderen, og hva kan vi forvente i de ulike stadiene?

Overgangsalderen beskriver perioden der kvinnens østrogennivå begynner å endre seg. Østrogen er det kvinnelige kjønnshormonet som dannes i eggstokkene. Når kvinner når en viss alder, begynner produksjonen av østrogen å svinge og avta, noe som fører til uregelmessig menstruasjon. Hvis du ikke har menstruert i løpet 12 måneder, vet du at du har kommet i overgangsalderen. Blant europeiske kvinner er gjennomsnittsalderen 51 år.

Hva betyr dette for kroppen?
Hva betyr dette for kroppen?

Lavt østrogen påvirker kroppen vår på flere måter:

  • Temperaturreguleringen blir svekket
  • Beintapet akselererer
  • Produksjonen av serotonin, humørhormonet, avtar
  • Slimhinnene blir tynnere
Stadier av overgangsalderen

Det er tre hovedstadier av overgangsalderen:

  • Perimenopausen: Tiden frem til overgangsalderen, når østrogennivåene begynner å synke og menstruasjonssyklusene blir uregelmessige. Man kan blant annet oppleve symptomer som hetetokter.
  • Overgangsalder: Når man ikke har menstruert regelmessig i løpet av 12 måneder.
  • Postmenopausen: Tiden etter overgangsalderen har inntruffet.
Hva er tidlig overgangsalder?

Noen kvinner opplever tidlig overgangsalder, som oppstår når de er 45 år eller tidligere. Tidlig overgangsalder kan være spontan eller indusert. Hvis den er indusert, kan den skyldes visse medisinske eller kirurgiske inngrep. Det kan skje naturlig hvis kvinnens eggstokker slutter å produsere normale nivåer av visse hormoner, spesielt østrogen. Hovedsymptomet på tidlig overgangsalder er at menstruasjonen ikke kommer så ofte eller opphører helt uten andre årsaker, for eksempel graviditet.

Hva er vanlige symptomer på overgangsalder?

Under overgangsalderen vil opptil 85 % av kvinnene oppleve hormonendringer i kroppen.  

Det vanligste tegnet på overgangsalder er hetetokter, som er en plutselig varmespredning i kroppen og som opptil 50 % av alle kvinner i overgangsalderen opplever. Andre vanlige tegn er lavere søvnkvalitet, humørsvingninger, dårligere hukommelse og nedsatt sexlyst.

Hvordan kvinner opplever overgangsalderen kan variere i stor grad. Det er imidlertid mange kvinner som opplever de vanligste tegnene på overgangsalderen som mener det påvirker livskvaliteten negativt.

Vanlige spørsmål
Hva er overgangsalder?
Når begynner østrogennivåene å synke?
Hvordan starter overgangsalderen?
Når er du i overgangsalderen?
Hvor lenge varer overgangsalderen?
mbrace™ God Natt

mbrace™ God Natt

mbrace™ God Natt med melatonin og sitronmelisse

mbrace™ God Natt
mbrace™ Overgangsalder

mbrace™ Overgangsalder

mbrace™ Overgangsalder med rødkløver og salvie

mbrace™ Overgangsalder