Opplever du krøll i underlivet – fortvil ikke

Opplever du krøll i underlivet – fortvil ikke

Visste du at overgangsalder hos kvinner skyldes at eggstokkene slutter å produsere nok østrogen, og at dette kan medføre krøll i underlivet?

Overgangsalderen er nemlig den perioden i kvinners liv der kroppen går fra å være fruktbar til å bli ikke-fruktbar. Hormonene i kroppen endrer seg, og mange opplever forskjellige former for ubehag og smerter, både fysiske og psykiske.

            Les også: Overgangsalder – her er de vanligste symptomene

Underlivsplager i overgangsalder

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen når de er mellom 45 og 55 år. Gjennomsnittsalderen er 52. For noen varer overgangsalderen i ett til to år, mens for andre kan plagene gå over flere år.

Hele 85 prosent av kvinner vil oppleve en eller annen form for hormonendring i løpet av overgangsalderen.

For mange dreier overgangsalderen seg om konkrete plager i underlivet. Dette kan være mensmurringer og uregelmessige blødninger, smerter i underliv og eggstokker, eller utflod, vond lukt og kløe.

Uregelmessig menstruasjon

Et av de første kjennetegnene på overgangsalderen er at menstruasjonen blir uregelmessig. Når eggstokkene ikke produserer nok østrogen, vil syklusen også variere i mengde og hyppighet.

Kanskje vil du kjenne på en lettelse for at mensen gradvis forsvinner? Eller er du en av dem som synes det er slitsomt å ikke vite når eller om mensen kommer neste gang?

Det som er sikkert, er at menstruasjonen til slutt vil stoppe helt opp, og for noen kvinner vil mensen forsvinne raskt. I tiden frem til den forsvinner vil man kunne oppleve ulike symptomer.

Noen kan få flere mensmurringer enn tidligere, mens andre kan oppleve flere blødninger. Om du er usikker på om blødningene er normale eller ikke bør du ta kontakt med legen din.

Smerter i underlivet

Østrogen er også det som holder skjeden fuktig og elastisk. Når eggstokkene ikke lenger produserer nok østrogen, vil skjeden derfor ofte bli tørr.

Dette fører til at slimhinnene i skjeden blir tynnere og det kan fortere oppstå sår, rifter og små blødninger. I overgangsalderen vil skjeden derfor bli mer mottakelig for infeksjoner.

Til sammen fører dette ofte til smerter i underliv og eggstokker. Opplever du for eksempel smerter ved samleie, kan det skyldes at du er i overgangsalderen og tørrhet i skjeden. Om det ikke avtar, kontakt lege.

Andre forteller om en konstant brennende følelse i underlivet. Også dette kan skyldes alle hormonendringene som overgangsalderen bringer med seg.

Utflod og vond lukt

Overgangsalderen kan med andre skape mye krøll i underlivet. Kanskje er du kun plaget med én type smerte, eller kanskje du opplever alle problemer på en gang?

Heldigvis varer ikke overgangsalderen evig, og problemene vil etter hvert avta. Dessuten finnes det ulike behandlingsmetoder (lenke til saken Overgangsalder – hvilke behandlingsmetoder finnes). Ikke vær redd for å kontakte lege eller annet helsepersonell om du har behov for å rådføre deg. Og snakk alltid med andre i samme situasjon. Det er det stor hjelp i.

            Hør podkastepisoden vår Overgangsalder – et av vår tids siste tabuer

 

NO-MBRA-2300009

mbrace™ Overgangsalder

mbrace™ Overgangsalder

mbrace™ Overgangsalder med rødkløver og salvie

mbrace™ Overgangsalder
mbrace™ God Natt

mbrace™ God Natt

mbrace™ God Natt med melatonin og sitronmelisse

mbrace™ God Natt