Bytt ut nesesprayen med et produkt som forebygger smitte

Bytt ut nesesprayen med et produkt som forebygger smitte

Dersom nesesprayen ofte går på rundgang i familien i forkjølelsessesongen, er nesedråper et ypperlig alternativ som både er mer hygienisk og bedre med tanke på smittevern.

Nesespray er noe mange ikke klarer seg uten under en forkjølelse hvor nese og bihuler er potte tett. Selv om en forkjølelse er ufarlig, kan det påvirke både søvnkvaliteten og humøret, og ikke minst er det energikrevende og utmattende. Derfor er det ikke rart at nesesprayen får hedersplassen både på nattbordet, pulten og i sekken under forkjølelsessesongen hos flere av oss.

Les også: Slik kan du hjelpe små barn som er tett i nesen

I familier kan det være rene kunststykket å skåne de andre familiemedlemmene mot forkjølelsesviruset, men de fleste er villig til å ta grep for å redusere sjansen for at flere smittes. Å bytte ut nesesprayen, som ofte går på rundgang og dermed kan bidra til å spre smitte, med hygieniske nesedråper kan derfor være nyttig.

 

Visste du at…
Barn i snitt har 7-9 runder med forkjølelse hvert år? Voksne slipper noe billigere unna, men kan regne med 1-4 runder.

Rhinox er et reseptfritt produkt mot tett nese ved forkjølelse. Det kommer i tre ulike doseringer, hvor den ene er tilpasset barn under 2 år, det andre er for barn fra 2-10 år, og den tredje er for voksne og barn over 10 år. Produktet kjøpes på apotek.

Derfor kan nesedråper være det beste valget

Smittevern er også et stort tema med hensyn til å forebygge covid-19-spredning i befolkningen. Det er flere ting vi kan gjøre, og la være å gjøre, for å redusere sjansen for å smitte seg selv og andre.

Først og fremst må man være oppdatert på hva som er gjeldende tegn på covid-19, og klare å skille disse fra annen sykdom. Rennende eller tett nese er for eksempel vanlige tegn på forkjølelse, men sjeldent tegn på covid-19.

Les også: Slik bevarer du nattesøvnen når du sliter med tørrhoste

Selv om tett nese og nysing ikke er vanlige tegn på covid-19, er det likevel en god grunn til å sørge for smittevern både for seg selv og andre. Dette er fordi man kan være syk uten å vite om det.

Slik fungerer nesedråper:
 • Puss nesen før du benytter produktet.
 • I produktpakken finner du engangsbeholdere med nesedråper. Ta ut én, da en beholder inneholder nok for begge neseborene.
 • Åpne endosebeholder ved å vri av toppen.
 • Bøy hodet bakover og drypp 3-5 dråper i hvert nesebor ved å klemme lett på beholderen.
 • Pust noen ganger gjennom nesen slik at dråpene spres godt.
 • Les pakningsvedlegget nøye før bruk.
Her er noen av fordelene ved å velge engangsbeholdere av nesedråper istedenfor nesespray:
 • Du unngår å spre smitte, hverken av forkjølelse eller annet, via delt nesespray.
 • Du sikrer gode hygieniske forhold for den som bruker det ved at du alltid benytter et nyåpnet produkt.
 • Nesedråper i forseglet beholder kan oppbevares i opptil 2 år, og har derfor lenger holdbarhet enn en brukt nesespray.
 • Nesedråper er også et økonomisk produkt og gir muligheten til at flere i husholdningen kan ha med seg et nødvendig antall beholdere på samme tid.
 • I motsetning til nesespray, kan engangsbeholderne kastes i kildesortering for plast. Tomme nesespraybeholdere skal derimot returneres til apotek etter bruk.

Ved forkjølelse starter det ofte med sår hals, slapphet og lav feber i starten, før nesen blir tett og mange opplever også hoste. Forkjølelsen oppleves verst 3-4 dager inn, og avtar vanligvis etter en uke. Rhinox Nesedråper har 2 års holdbarhet og tåler derfor å ligge klar i medisinskapet til forkjølelsessesongen inntreffer.

Rhinox Nesedråper (oksymetazolinhydroklorid). 

Nesedråper 0,5 mg/ml (til voksne og barn over 10 år) og Nesedråper 0,25 mg/ml (til barn 2-10 år): Korttidsbehandling av tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse. Skal ikke gis til barn under 2 år.  Dosering: Nesedråper 0,5 mg/ml: Ca. 3-5 dråper i hvert nesebor inntil 2-3 ganger i døgnet. Nesedråper 0,25 mg/ml: Ca. 4 dråper i hvert nesebor inntil 3 ganger i døgnet.

Nesedråper 0,1 mg/ml: Korttidsbehandling av tett nese ved forkjølelse. Bør bare brukes til behandling av barn <2 år etter råd fra lege, apotek eller helsesøster. Dosering: Nyfødte inntil 4 uker: 1 dråpe i hvert nesebor 15 minutter før måltid, inntil 4 ganger i døgnet. Spedbarn 4 uker-1/2 år: 2 dråper i hvert nesebor 15 minutter før måltid, inntil 4 ganger i døgnet. Barn 1/2-2 år: Ca. 4 dråper i hvert nesebor, inntil 3 ganger i døgnet.

Forsiktighetsregler: Ved dosering 3 ganger i døgnet bør det gå minst 8 timer mellom hver dose. Barn under 10 år: Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 5 dager. Voksne og barn over 10 år: Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 10 dager. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

ReferanserLegehåndboka om forkjølelseFHI om symptomer på covid-19

Rhinox nesedråper

Rhinox nesedråper

Ved forkjølelse starter det ofte med sår hals, slapphet og lav feber i starten, før nesen blir tett og mange opplever også hoste. Forkjølelsen oppleves verst 3-4 dager inn, og avtar vanligvis etter en uke. Rhinox Nesedråper har 2 års holdbarhet og tåler derfor å ligge klar i medisinskapet til forkjølelsessesongen inntreffer.

Rhinox Nesedråper 0,5 mg/ml
Rhinox nesespray

Rhinox nesespray

For deg som er urokkelig i ditt valg så finnes denne nesesprayen fortsatt lojal og reseptfri på apotek. Husk å ta forholdsregler slik at du unngår å bli avhengig av nesespray.

Rhinox Nesespray 0,5 mg/ml