Tørrhoste eller slimhoste? Slik lindrer du hosten

Tørrhoste eller slimhoste? Slik lindrer du hosten

Hosting er ikke en sykdom, men et symptom. Behandling av hosten avhenger av årsaken til hosten.

Ikke overse hosten, men ta tak i symptomene. Noen plages med hoste på grunn av astma, og har du røyket fast i mange år kan også dette være grunnen til at du hoster. Hoste kan også komme i forbindelse med forkjølelse eller andre akutte luftveisinfeksjoner.

Er det tørrhoste eller slimhoste?

Det finnes hovedsakelig to typer hoste, tørrhoste og slimhoste (produktiv hoste).

Tørrhoste kan forekomme i etterkant av en ordinær luftveisinfeksjon som for eksempel forkjølelse, og kan ofte gå hardt ut over nattesøvnen.

Slimhoste er en såkalt produktiv hoste, og har som funksjon å få slimet opp fra luftveiene. Slimhoste kan komme på slutten av uskyldige kortvarige infeksjoner, når slim skal komme opp.

Det finnes heldigvis midler som kan lindre den plagsomme hosten, men det er ikke det er samme hva du tar. Det er viktig skille mellom slimløsende og noe som er hostedempende. Om er usikker bør du spørre på apoteket.

Hva hjelper mot tørrhoste?

Hva hjelper mot tørrhoste?

Ved irriterende tørrhoste kan det være bra å bruke et hostedempende middel. Noskapin er det eneste reseptfrie legemiddelet mot tørrhoste. Dette fungerer ved at selve hosterefleksen hemmes, slik at hosten stilner. Noskapin fås både i form av hostesaft og tabletter, til både barn og voksne. 

Hva hjelper mot slimhoste?

Ved slimhoste kan det være vanskelig å få seigt slim opp av luftveiene. Da kan det fungere med hostesaft eller brusetabletter som løser opp slimet som ligger i luftveiene og irriterer, og gjør det lettere å få opp.  

 

Hostesaft mot slimhoste

Hostesaft mot slimhoste

Hosten kan behandles med rett produkt. Solvipect er et godt valg med slimhoste. 

Solvipect 20 mg/ml 250 ml
Brusetablett mot slimhoste

Brusetablett mot slimhoste

Granon brukes for å løse opp slimhoste, og er også et ypperlig produkt for deg som sliter med kronisk bronkitt.

Granon 600 mg

Dersom du mot formodning ikke blir kvitt hosten, bør du oppsøke din lege for å undersøke hva som er årsaken.

Smittevern er også et stort tema med hensyn til å forebygge covid-19-spredning i befolkningen. Det er flere ting vi kan gjøre, og la være å gjøre, for å redusere sjansen for å smitte seg selv og andre.

Først og fremst må man være oppdatert på hva som er gjeldende tegn på covid-19, og klare å skille disse fra annen sykdom. Rennende eller tett nese er for eksempel vanlige tegn på forkjølelse, men sjeldent tegn på covid-19. Dersom du har grunner til å mistenke at du er smittet av koronaviruset, bør du teste deg. 

 

Solvipect® er et reseptfritt legemiddel som inneholder guaifenesin. Brukes ved hoste og seigt slim ved irritasjon i øvre luftveier. Skal ikke gis til barn under 6 år. Rådfør deg med lege før bruk under graviditet eller ved amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Granon® 200 mg er et reseptfritt legemiddel som inneholder acetylcystein. Brukes til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. 200 mg: Voksne og barn ≥6 år. Bruk ikke Granon dersom du nylig har hostet opp blod. Ved astma eller magesår (eksisterende eller tidligere) skal Granon kun brukes i samråd med lege. Bør ikke brukes av gravide eller ammende. Kontakt lege dersom plagene ikke endrer seg til det bedre eller er verre etter 7 dager. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Noskapin® er et reseptfritt legemiddel som inneholder noskapin. Brukes ved tørrhoste. Bør ikke gis til barn under 2 år. Skal ikke brukes ved graviditet eller under amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:
Pakningsvedlegg for GranonNoskapin og Solvipect
Felleskatalogen, pasientinformasjon om hoste
Norsk helseinformatikk, hoste veiviser