Syv tips til en god fordøyelse i ferien

Syv tips til en god fordøyelse i ferien

Er du redd for at dårlig fordøyelse skal ødelegge ferien? Disse syv tipsene kan minske faren for at du og din familie rammes.

Når hverdagsrutiner og vaner settes på vent, kan magen fort slå seg vrang Heldigvis kan du, med riktig forebygging, unngå disse problemene. Klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Nycoplus, Åse Andresen, gir deg tipsene du trenger.

1. Stress ned

Tips: Ta dere tid til å gjøre rolige aktiviteter. Kanskje dere skal bygge et sandslott, lage barkebåter eller lage en bondegård av ting dere finner i naturen?

Selv om ferien er til for avslapning, har mange av oss en tendens til å stresse mer når feriedagene først kommer. Fravær fra jobb betyr fort mye koordinering, barna må aktiviseres og dagene blir hektiske. Denne type akutt stress kan føre til at fordøyelsessystemet påvirkes, forklarer Andresen. Lær dere å håndtere stresset, for eksempel gjennom aktiviteter som hele familien kan bedrive mellom slagene.

2. Spis regelmessig

Tips: Velg gjerne kokte grønnsaker og frukt med skall som kan fjernes dersom du frykter at vannkvaliteten i landet du befinner deg i er dårlig og kan medføre løs avføring.

Når det gjelder mat, anbefaler Andresen å holde på de gode matrutinene fra hverdagen. Tarmen er et vanedyr som liker faste rutiner. Planlegg derfor måltidene, spis regelmessig og velg tilbehør som frukt, grønnsaker eller grove kornprodukter. Rutiner er alfa og omega for et velfungerende fordøyelsessystem, og dermed også for en god ferieopplevelse.

3. Drikk vann

Tips: Er du usikker på hvor mye vann du burde drikke i løpet av en dag? Væskeinntaket til friske styres gjennom tørstefølelsen, så en god huskeregel er rett og slett å drikke når du føler deg tørst. I ferien har imidlertid mange en tendens til å svette mer enn vanlig, og da kan det være lurt å fylle på med et par glass ekstra.

Det finnes mange gode grunner til å drikke ekstra mye vann i ferien. Særlig i varmere vær blir det større væskebehov. I følge Andresen bidrar vann både til å opprettholde normal fysisk funksjon og til å opprettholde normal regulering av kroppstemperaturen.

4. Ikke glem å bevege deg!

Tips: Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å oppnå bedring. Gå dit du skal istedenfor å ta taxi, svøm i sjøen og kast frisbee med familien. Litt aktivitet er alltid bedre enn ingenting.

Lange, late dager med lite fysisk aktivitet er for mange en etterlengtet nødvendighet og noe av det beste med ferien, men visste du at for lite aktivitet faktisk kan ha negativ effekt på fordøyelsen din?

– Når kroppen beveger seg trekker musklene i mageregionen seg sammen automatisk. Disse muskelsammentrekningene masserer og flytter tarminnholdet i buken slik at vi unngår forstoppelse. Når man da sitter for mye i ro, for eksempel på lengre bilturer eller på stranden, skjer ikke dette automatisk og fordøyelsen kan derfor bli satt ut av spill, forteller Andresen.

5. Unngå for mye fet og tung mat

Tips: Kornprodukter, avokado og blåbær er eksempler på gode kilde til fiber. En ekstra grovbrødskive med avokado til lunsj eller en neve blåbær kan derfor være viktig for en god feriehverdag.

Kombinasjonen av late feriedager og uregelmessige måltider har en tendens til å føre til større inntak av fet og tung mat. Denne typen mat bremser fordøyelsesprosessen, og kan gjøre deg mer utsatt for forstoppelse. I perioder med høyt fettinntak kan det derfor være lurt å spise ekstra fiber, ettersom dette hjelper fordøyelsen.

6. Endret døgnrytme

Tips: Forsøk å holde på de gode rutinene fra hverdagen, med faste leggetider for både barn og voksne.

Når morgenmøter og levering i barnehagen ikke lenger står på agendaen, har døgnrytmen en tendens til å skli ut. Endret døgnrytme gjør at vi spiser mer uregelmessig, fordi vi rett og slett blir sultne på andre tidspunkter. Dette kan ha negativ innvirkning på fordøyelsen, forklarer Andresen.

7. Forebygg

7. Forebygg

Tips: Ta en tur innom apoteket før du reiser, slik at du får kjøpt med deg det du kan få behov for på ferie. Det kan være langt til nærmeste apotek når du er på reise. Skal du på en utenlandsferie er Nycopro Reise et trygt og godt alternativ for å holde magen i balanse.

Man vet aldri når fordøyelsen slår seg vrang. Enten dere skal på hytta eller til utlandet, er det viktig å stille forberedt. En stabil fordøyelse henger ofte sammen med å føle seg frisk og opplagt, både i ferien og til hverdags. Tilskuddet Nycopro Daglig inneholder melkesyrebakterier og kalsium som bidrar til at fordøyelsesenzymene fungerer normalt, og kan dermed virke positivt inn på fordøyelsen. Som navnet tilsier, bør dette tilskuddet tas daglig for optimal effekt, sier Andresen.