Gode grunner til å oppsøke lege ved symptomer på skabb

Gode grunner til å oppsøke lege ved symptomer på skabb

Har du mistanke om at du kan være smittet av skabb? Skabb er svært smittsomt og krever korrekt behandling. Det er legen din som er best egnet til å sette en presis diagnose. Har du nylig opplevd intens kløe på huden din, spesielt om natten? Har du lagt merke til små røde prikker eller blemmer som ligner på utslett? I så fall bør du oppsøke lege, da dette kan være symptomer på skabb, en vanlig, men ofte misforstått, hudsykdom forårsaket av en infeksjon med skabbmidd.

Hvorfor bør du ta en tur til legen ved mistanke om skabb?

1. Riktig diagnose og riktig behandling

Legen kan gi en nøyaktig diagnose ved å undersøke huden din og identifisere typiske tegn på skabb, som spor og utslett. Noen ganger kan andre hudtilstander forveksles med skabb, og legen kan skille mellom skabb og andre lignende tilstander for å sikre riktig behandling (1,2).

2. Veiledning om bruk

Legen vil gi deg instruksjoner om hvordan du bruker skabbmedisinen riktig for å oppnå best mulig resultat. Feil bruk av medisinen kan føre til ineffektiv behandling og fortsatt spredning av infeksjonen (3).

3. Behandling av komplikasjoner og sekundær infeksjon

Intens kløe fra skabbutslett kan føre til skade på huden, noe som øker risikoen for sekundære infeksjoner. Legen kan foreskrive behandling for å forebygge eller behandle slike komplikasjoner (1).

4. Lettelse av symptomer

Legen kan også gi råd om hvordan du kan lindre kløe og irritasjon mens du behandler skabbinfeksjonen, for eksempel ved bruk av antihistaminer eller beroligende kremer (2).

5. Forebygging og familiær behandling

Det er viktig at alle familiemedlemmer behandles samtidig for å forhindre gjensmitte og stoppe spredningen av skabb. Skabb kan spre seg raskt i hjemmet hvis ikke alle blir behandlet samtidig (3).

6. Oppfølging og kontroll

Legen kan følge opp for å sikre at skabb behandlingen er effektiv og gi ytterligere råd eller behandling hvis nødvendig. Dette kan inkludere en ny undersøkelse av huden eller tilpasning av behandlingen) (2).

7. Råd om forebygging

Legen kan gi råd om hvordan du kan unngå skabb i fremtiden og redusere risikoen for gjensmitte.

Å oppsøke lege ved symptomer på skabb er avgjørende for å sikre riktig diagnose, effektiv behandling og forebygging. Ikke nøl med å kontakte lege hvis du mistenker at du eller noen i familien din har skabb. Din hudhelse er viktig, og riktig behandling kan bidra til å lindre symptomer og forhindre spredning av infeksjonen.

 

FAQ

Hva er symptomene på skabb?

De vanligste symptomene på skabb er intens kløe, spesielt om natten, og små røde utslett eller blemmer på huden. Utslettet kan se ut som små nupper, ofte mellom fingrene, på håndleddene, albuene, rundt midjen eller på kjønnsorganene (Helsenorge).

Hvordan behandle skabb?
  • Skabbkrem: Påføres på hele kroppen og må være på i minst åtte timer før den vaskes av. 

  • Tabletter: Kan være en del av behandlingen for å drepe skabbmidd og lindre symptomer. 

  • Skabbmedisin: Tilgjengelig på resept fra legen din. 

Det er viktig å følge legens anbefaling, være tålmodig og følge behandlingsplanen grundig for å sikre en optimal behandling av skabb. Sørg også for å behandle alle i husstanden samtidig for å unngå gjensmitte (emetodebok.no).

Hvem skal behandles?

I tillegg til den som er smittet, skal nærkontakter, medlemmer av husstanden og seksualpartnere behandles. Disse trenger ikke å undersøkes eller oppsøke lege før oppstart av behandling. 


Det kan også være aktuelt å igangsette behandling av andre personer som den smittede har hatt langvarig nærkontakt med, som for eksempel treningspartnere. Hos barn og unge kan det være aktuelt å behandle venner og lekekamerater ved nærkontakt over lengre tid (emetodebok.no).

Hvorfor skal jeg oppsøke lege ved mistanke om skabb?

Du bør oppsøke lege for å få en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Dette er viktig for å sikre at infeksjonen blir behandlet effektivt og for å hindre spredning til andre (emetodebok.no).

Hva skjer hvis jeg ikke behandler skabb?

Ubehandlet skabb kan føre til alvorlig kløe, hudinfeksjoner fra kloring og potensielt til andre komplikasjoner som bakterielle infeksjoner. Det kan også spre seg til andre personer (Helsenorge).

Referanser:
  1. Folkehelseinstituttet (FHI). "Skabb - veiledning for helsepersonell." Hentet fra https://www.fhi.no/nettpub/skabb/ 

  1. Helsenorge.no. "Skabb." Hentet fra https://www.helsenorge.no/sykdom/utslett/skabb/ 

  1. Norsk Helseinformatikk (NHI). "Skabb." Hentet fra https://nhi.no/sykdommer/hud/skabb/skabb/ 

 

NO-NONP-2400010