Blir barna mine allergiske?

Blir barna mine allergiske?

Sliter du med allergi, og frykter at barna dine vil oppleve det samme?

Det er ikke rart du lurer. Allergi kan innebære alt fra svake symptomer til nedsatt livskvalitet, særlig om våren og sommeren. Or, hassel, bjørk, gress og burot gjør livet surt for pollenallergikere mens resten av befolkningen gleder seg over solskinn og varme. Personer med allergi har også høyere risiko for å utvikle astma(1). 

Arv og miljø

Ja, arvelige anlegg spiller en rolle. Sammen med miljømessige belastninger kan arvelige komponenter føre til allergi. Hvis et barn har to allergiske foreldre, og i tillegg blir utsatt for allergener, er risikoen stor. Risikoen minsker når kun én av foreldrene er allergisk(2). 

Allergi er mest vanlig hos barn fra fem år og oppover. Dersom du mistenker at barnet ditt har utviklet allergi, bør du kontakte en lege.

Ta grep om plagene

Fastlegen vil gjøre de nødvendige undersøkelser og avdekke om barnet er plaget med allergi. Legen vil foreslå videre behandling for barnet. For å lindre plagene er det vanlig å bruke antihistaminpreparater som blokkerer histamin i kroppen. Det finnes produkter både i tablettform og mikstur, samt også preparater som  brukes topisk i øyne og nese.

I tillegg til allergimedisin, kan en bruke rikelig med saltvann for å skylle øyne og nese. Øyebadevann kan brukes for å få de mikroskopiske pollenkornene ut av øynene, mens en kan benytte en nesespray med saltvann for å fjerne pollen fra nesen(3). 

Det kan være smart å vaske håret hver kveld for å fjerne pollen, samt å vaske hendene ofte. Viktig å prøve å holde pollen både ute fra huset samt fra klør eller kropp(4). 

Referanser:

  1. Norges Astma- og Allergiforbund, oppdatert 13. februar 2023, hentet 2. februar 2024, tilgjengelig fra: https://www.naaf.no/allergi/fakta-om-allergi
  2. Norsk Helseinformatikk, oppdatert 8. mars 2022, hentet 2. februar 2024, tilgjengelig fra: https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/allergi
  3. Sykehusapotekene i Midt-Norge, oppdatert 28. april 2023, hentet 6. februar, tilgjengelig fra: https://www.sykehusapoteket.no/rad-og-veiledning/temaer/oye-og-allergi/pollenallergi/
  4. Norges Astma- og Allergiforbund, oppdatert 15. mars 2023, hentet 6. februar 2024, tilgjengelig fra:  https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/10-gode-rad-til-deg-med-pollenallergi

 

NO-ALTI-2400003