Sliter du med allergi? Dette kan du gjøre

Sliter du med allergi? Dette kan du gjøre

Det gjelder å stenge pollen ute og finne de beste hjelpemidlene.

Nesa renner og øynene er røde og våte, det kan virke som om det aldri skal ta slutt. Våren kan være en hard prøvelse for personer med pollenallergi (1). Heldigvis finnes det grep du kan ta for å minske plagene.

Skalk alle luker

Hold vinduene i huset lukket, spesielt på varme og tørre dager. Da er det mest allergifremkallende pollen i luften. Ta heller en utlufting om kvelden. Ikke tørk klærne utendørs i perioder med mye pollen!

Kjører du bil til jobb, eller blir du kjørt til skolen? Pollen sniker seg inn i bilen gjennom ventilasjonsanlegget. Sjekk at du har pollenfilter eller kupefilter i bilen. Hvis ikke kan du få kjøpt pollenfilter til de fleste modeller. Her kan du sjekke med bilforhandleren din. Vær nøye med å ha vinduene igjen på bilen. På forsommeren kan det være fristende å ta seg en fest, men pollenallergikere kan få det verre dagen etter enn andre selskapsløver.

Husk å skylle nesen

Det er viktig å skylle nesen rikelig med saltvann sommeren gjennom for å holde nesen åpen. Skyll gjerne øynene med øyebadevann når/hvis du har behov for det.

Det finnes  mange medisiner som effektivt forebygger og lindrer symptomer på pollenallergi for systemisk og lokal bruk. De gjør det mulig for deg å nyte våren og forsommeren.  Blant de finnes antihistaminer til systemisk bruk, både i tablettform og mikstur. Det er histamin som gjør at nese og øyne renner og klør når pollenet sprer seg i lufta (2).  Det finnes flere generasjoner av antihistaminer. De som er senest utviklet er mer spesifikke i effekten, som betyr at bivirkninger som tretthet og munntørrhet reduseres (3).

Forebygg med allergimedisin

Allergimedisiner er ment å virke forebyggende. De må derfor brukes regelmessig, dvs. hver dag gjennom hele pollensesongen. Skulle symptomene dine bli borte enkelte dager pga. lav pollenspredning må du fortsette å ta medisinen (4). Legen din kan hjelpe deg ved å velge riktig terapeutisk strategi.

 

Referanser:

  1. Norges Astma- og Allergiforbund, oppdatert 28. juni 2023, hentet 2. januar 2024, tilgjengelig fra:https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi
  2. Norges Astma- og Allergiforbund, oppdatert 14. februar 2023, hentet inn 8. februar 2024, tilgjengelig fra: https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/behandling-av-pollenallergi
  3. Store norske leksikon, oppdatert 11. august 2021, hentet 2. januar 2024, tilgjengelig fra: https://sml.snl.no/antihistamine
  4.  Norges Astma- og Allergiforbund, oppdatert 14. februar 2023, hentet 2.     januar 2024, tilgjengelig fra:               https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/behandling-av-pollenallergi