Kom deg gjennom arbeidsdagen

Kom deg gjennom arbeidsdagen

Det er aldri moro å hoste og snufse, særlig ikke når man må på jobb. For det er ikke alltid man har mulighet til å holde sengen hjemme. Slik overlever du arbeidsdagen med forkjølelse.

Ingen mirakelkur

Som regel er det vanskelig å unngå tett eller rennende nese når man blir forkjølet. Dette er fordi virus angriper slimhinnen i nesen, slik at den sveller opp og du blir tett i nesen

Hvis du er tett i nesen kan du bruke en nesespray som virker slimhinneavsvellende. Da blir det enklere og puste. Før du bruker nesespray er det lurt å bruke saltvann, da virker nemlig nesesprayen bedre. Slimhinneavsvellende nesesprayer er reseptfrie legemidler, som for eksempel Zymelin.

Hvis nesen din er tett og samtidig renner, kan du bruke en nesespray som både stopper rennende og åpner tett nese. Zycomb er et reseptfritt legemiddel til voksne over 18 år som virker etter bare 15 minutter, og virkningen varer i opptil seks timer. Da rekker du mange møter før du trenger en ny dose nesespray.

Hopp over hosten

Hoste er kroppens måte å kvitte seg med irritasjoner i luftveiene. Hoste deles inn i to kategorier; slimhoste og tørrhoste.

Ved slimhoste hoster du opp slim fra lungene. Det er viktig at slimet kommer opp. For å gjøre det enklere å få det opp, kan du ta en slimløsende hostesaft. Solvipect og Granon gjør slimet enklere å hoste opp, slik at du slipper hoste og surkling under møtene.

Tørrhoste er en irritasjonshoste hvor du ikke får opp noe slim. Hosten har i seg selv ingen annen funksjon enn å fortelle deg at luftveiene er irriterte. Denne hosten kan stoppes med hostedempende legemidler. Noskapin fås reseptfritt på apoteket, og hemmer hosterefleksen. Da slipper du irriterende tørrhoste som ikke vil gi seg.

Kan du gå på jobb med forkjølelse?

Selv om du demper symptomene, kan du fortsatt smitte andre. Det er ikke bare gjennom hosting og nysing at forkjølelsesviruset sprer seg. Derfor er det ekstra viktig at du er nøye med å vaske hendene, og at du holder litt ekstra avstand til kunder og kolleger dersom du går på jobb.

Husk også at den beste kuren mot forkjølelse er hvile, så om du føler deg ekstra ille er det er kanskje ikke så dumt å holde sengen en dag eller to.

 

Zymelin er en nesespray som inneholder xylometazolin og brukes mot tett nese ved forkjølelse. Skal ikke brukes mer enn 5 dager sammenhengende til barn mellom 2-10 år, eller mer enn 10 dager sammenhengende til voksne.

Zycomb er en nesespray inneholder xylometazolinhydroklorid (0,5 mg/ml) og ipratropiumbromid (0,6 mg/ml). Brukes ved symptomatisk behandling av tett og rennende nese (rhinore) i forbindelse med forkjølelse. Dosering: Voksne 1 spray i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig med minst 6 timers mellomrom. Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 7 dager eller til barn under 18 år.

Noskapin er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect  er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

Granon 200 mg er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som kan brukes til kortidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

 

Referanser:

Felleskatalogen, informasjon om forkjølelse

Pakningsvedlegg RhinoxZymelinZycombNoskapin og Solvipect