Plei deg selv frisk i en fei

Plei deg selv frisk i en fei

Når nesa renner, halsen er sår og hodet kjennes ut som det er fullt av bomull, kan det føles som om du aldri kommer til å bli frisk. Men selv om det ikke finnes noen kur mot forkjølelse, er det mye du kan gjøre for å lindre symptomene.

Sørg for hvile

Trening er bra når du er frisk, men når du er forkjølet bør du la kroppen få ro. Det er også lurt å la kroppen slippe påkjenninger som røyk og alkohol.

Er du forkjølet kan du med god samvittighet synke ned i sofaen med et pledd, en kopp varm drikke og en god bok eller TV-serie.

Plei deg selv

Det er deilig å ta livet med ro når man er forkjølet. Men de fleste av oss allikevel på jobb også når vi er forkjølet, og da er det fint å kunne dempe symptomene. Nycomed fører produkter som blant annet lindrer tett nese, slimhoste og tørrhoste.

Tett nese lindrer du enklest med nesespray eller nesedråper. Men visste du at du bør bruke saltvannsnesespray først? Da får du renset opp nesen, og kan dermed klare deg med mindre nesespray. Om du fortsatt er tett i nesen etter saltvannsspray, kan du bruke Zycomb nesespray, et reseptfritt legemiddel til voksne som både stopper rennende nese og åpner tett nese. Husk at nesespray kun skal brukes i 7 dager, mens saltvann kan brukes så lenge du vil.

Sår hals kan være et av de første symptomene på en forkjølelse. Og når vi er forkjølet, begynner vi gjerne å hoste. Hosten kan du lindre med sugetabletter. Om du ikke blir kvitt hosten, kan du forsøke reseptfrie legemidler. Du kan bruke Noskapin som finnes som tabletter og hostesaft hvis du har tørrhoste, og Solvipect eller Granon ved slimhoste. Det er viktig at du velger riktig produkt, så spør på apoteket dersom du er i tvil.

Ved å ta litt ekstra vare på deg selv kan du sørge for at forkjølelsessymptomene blir mildere. Etter en uke eller to bør du føle deg bedre, hvis ikke bør du ta kontakt med legen.

Lindre forkjølelse med riktige produkter

Zycomb er en nesespray inneholder xylometazolinhydroklorid (0,5 mg/ml) og ipratropiumbromid (0,6 mg/ml). Brukes ved symptomatisk behandling av tett og rennende nese (rhinore) i forbindelse med forkjølelse. Dosering: Voksne 1 spray i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig med minst 6 timers mellomrom. Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 7 dager eller til barn under 18 år.

Noskapin er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin® inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

Granon 200 mg er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som kan brukes til kortidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

 

Referanser:

Forkjølelse NHI

 

Pakningsvedlegg Zycomb, Granon, Noskapin og Solvipect