Visste du at barn har 7-9 forkjølelser årlig? Barn i alderen 6 måneder til 3 år rammes særlig ofte, og hyppigst på våren og høsten. Voksne kan forvente cirka 1-2 forkjølelser i året.
Det begynner ofte med kremting og sår hals. Plutselig er husets minste i tillegg irritabel og slapp, og hverken fotball eller lekeplassen frister. Hvis pannen også er varm og det er tegn på svak feber, kan dere forberede dere på at en forkjølelse er på vei. Kort tid etter, vanligvis 24 til 48 timer, kan dere forvente at dette avtar, men etterfølges av tett nese, nysing og hoste. Og slik kan det være i opptil en uke.
Les også: Her er de mest kjente mytene om forkjølelse – hvilken er sanne?
Alt dette er kjente tegn på forkjølelse, og heldigvis er dette ufarlig for barn som vanligvis er friske. Det som er kjedelig med forkjølelse er at det lett kommer tilbake – særlig i barnehagealder og de første skoleårene. Da har man tralten gående i uker og måneder kun med små avbrekk, og det blir slitsomt for flere enn den som er smittet.
Det er vanlig at tett nese blir det mest dominerende tegnet under forkjølelsen, og ofte forblir det tett lenge, og det kan mistolkes som en bihulebetennelse. Tett nese er ubehagelig og gjør det vanskelig å puste, særlig om natten. Rhinox Nesedråper 0,25 mg er egnet for barn over 2 år, og gjør det enklere å bevare nattesøvnen.
- Vask hendene ofte. Overføring av smitte skjer som oftest fra hånd til hånd, deretter fra hånd til nese, øyne eller munn. Enten barnet ditt er forkjølet eller omgås mange andre barn som kan være det, for eksempel i barnehagen, er hyppig håndvask viktig for å unngå at forkjølelsen sprer seg. Våtservietter kan også være hendig når dere er utendørs. Lag gode rutiner for håndvask gjennom hele dagen, og særlig før og etter spisesituasjoner.
- Ha snytepapir tilgjengelig. Forkjølelse smitter også ved dråpesmitte, som fra host og nys. Det aller beste man kan gjøre for å forebygge å smitte andre er å hoste eller nyse i et papirtørkle. For noen med små barn sier det kanskje seg selv at dette er nærmest en umulig oppgave. Da er håndvask desto viktigere.
- Sørg for nok søvn. En studie viser at mindre enn 6 timer søvn per natt er assosiert med økt sjanse for å bli forkjølet etter man blir utsatt for smitte. Nok søvn og hvile er derfor viktig.
- Hold syke barn hjemme. Det er i utgangspunktet ingen restriksjoner for å være i barnehagen eller hos dagmamma, men ved svekket allmenntilstand eller feber bør du holde barnet hjemme. Slik kan dere også unngå å spre forkjølelsen videre.
Les også: Slik bevarer du søvnen når du lider av tørrhoste
Hvis du har barn i store barnehager eller spedbarn med eldre søsken, er det ekstra vanskelig å unngå forkjølelse. Da er det viktig med forbehold for å unngå nye runder med forkjølelse. Nøl ikke med å ta kontakt med legen dersom forkjølelsen er kraftig, uvanlig på andre måter eller ikke går over. Dere kjenner deres barn best. Det er også god hjelp å få på apotek.
Mens noen sverger til nesespray, kan det være gode grunner til å vurdere nesedråper – særlig hvis det er mer enn én person i familien som er forkjølet.
Rhinox Nesedråper kommer i praktiske engangsbeholdere slik at dere slipper å dele på nesesprayen. På den måten reduserer du også sjansen for ny smitte innad i familien – det finnes nemlig 200 ulike virus knyttet til forkjølelse. Dermed er det enkelt å smittes igjen, men av et annet virus.
Rhinox 0,25 mg/ml nesedråper er et reseptfritt legemiddel som inneholder oksymetazolinhydroklorid. Brukes mot tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse. Til korttidsbehandling hos barn i alderen 2-10 år. Saltvannsoppløsning bør være prøvd før behandling startes. Skal ikke brukes i mer enn fem sammenhengende dager. 1/2 endosebeholder (ca. 4 dråper) i hvert nesebor inntil 3 ganger i døgnet med minst 8 timer mellom hver dose. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.
Referanser:
Legehåndboka om forkjølelse