Ikke alt du hører om forkjølelse er sant!

Ikke alt du hører om forkjølelse er sant!

Fleip eller fakta? Det finnes mange oppfatninger om forkjølelse der ute. Vi rydder opp i forkjølelsesmytene.

1. Du kan ikke forebygge forkjølelse

Galt. Det er flere ting du kan gjøre for å forebygge forkjølelse. Det viktigste tiltaket er å sørge for god håndhygiene. Antall forkjølelser gikk merkbart ned høsten 2009. Da vasket vi og spritet hendene ekstra nøye for å unngå svineinfluensa. Vask hendene med såpe og vann før du spiser og når du har vært ute blant folk. Eventuelt kan du bruke håndsprit.

2. Det kan ta lang tid fra du blir smittet til sykdom bryter ut

Riktig. Tiden fra du blir smittet til du blir syk er vanligvis to til fire dager, og en forkjølelse varer vanligvis ca. en uke. Ved feber over fire dager og når tilstanden ikke blir bedre, bør du oppsøke lege.

3. Det er ikke mulig å bli immun mot forkjølelse

Riktig. Forkjølelse skyldes vanligvis en virusinfeksjon i nese og svelg. Det finnes mange ulike forkjølelsesvirus. Det er derfor ikke mulig å bli immun, men det finnes forskjellige måter å lindre symptomene på.

4. Du kan bli avhengig av nesespray

4. Du kan bli avhengig av nesespray

Riktig. Når virus angriper og forårsaker betennelse i neseslimhinnen, sveller den opp og du blir tett i nesen. Det kan også føre til at åpningene til bihulene tetter seg. For å åpne nesen anbefales bruk av nesespray eller dråper. Hvis du bruker nesespray ut over anbefalt dose og tid kan det virke mot sin hensikt. Ved langvarig bruk kan noen oppleve at effekten blir redusert og at nesetettheten forverres. Avhengighet av nesespray er dessverre ganske vanlig. Bruk nesespray når du er syk og har plager, men følg bruksanvisningen og overhold dosering. Saltvannsspray er et godt alternativ.

5. Vitamin C er viktig for immunforsvaret

Riktig. Vitamin C er generelt nødvendig for et normalt immunforsvar. Har du et dårlig immunforsvar er du mer mottakelig for forkjølelse.

6. Det kan være vanskelig å vite om man er forkjølet eller allergisk

Riktig. Forkjølelse og allergi har mange av de samme symptomene, som for eksempel tett og rennende nese, og det kan derfor være vanskelig å skille sykdommene fra hverandre. Som regel varer en forkjølelse en ukes tid og den oppstår gjerne om høsten eller vinteren. Plagene kan være lett feber og sår hals i tillegg til rennende og tett nese. Pollenallergi opptrer gjerne om våren/ sommeren og plagene kan vare over flere uker. Opplever du en serie av nys og i tillegg kløe i øyne, nese og hals kan det være allergi du er plaget av.

7. Influensa er en hard omgang forkjølelse

Galt. Noen av symptomene likner, men forkjølelse og influensa stammer fra to helt ulike virus. Forkjølelse kan gi rennende, tett, snørrete nese og sår hals. Influensa er betydelig kraftigere og gjerne mer langvarig. Feber, smerter i kroppen, hodepine og en mer intens tørrhoste følger ofte med.

8. Man trenger ikke oppsøke legen når man er forkjølet

Riktig og galt. En vanlig forkjølelse går vanligvis over i løpet av en uke. Har du høy feber over flere dager, nedsatt allmenntilstand, pusteproblemer, og blir verre igjen etter forkjølelsen, bør lege oppsøkes. En vanlig komplikasjon blant voksne er bihulebetennelse eller mellomørebetennelse.

9. Du kan ikke smitte andre om du er frisk

Galt. Det kan ta to-tre dager fra du er symptomfri til viruset er ute av kroppen. Dermed kan du fremdeles smitte andre. Vis hensyn: Vask deg godt på hendene, hold avstand til mennesker og ta generelle forholdsregler.

 

Referanser:

Forkjølelse

LHL astma og allergi

Forskjellen på influensa og forkjølelse