Slik unngår du å bli avhengig av nesespray

Slik unngår du å bli avhengig av nesespray

Feil bruk av nesespray kan føre til en ond sirkel. Følg våre enkle forholdsregler for å unngå nesespray avhengighet.

Tett og rennende nese henger ofte sammen med forkjølelse og er mest hyppig i årets kaldeste måneder. Det kan bli vanskeligere å spise, ubehagelig å ligge, og hodet føles som en stor bomullsdott.

Å bruke nesespray er en effektiv metode for å åpne luftveiene og hjelper nesen til å fortsette med en av dens viktigste jobber – å rense, fukte og temperere luften vi puster inn.

Det finnes mange reseptfrie nesesprayer på markedet. Husk å følge bruksanvisningen.

"Dett i nesa"

Det er først når man blir tett i nesa at man merker hvor viktig luktesansen er for oss. Maten smaker ikke det samme når nesa er tett som ei potte, og dessuten blir det nesten umulig å tygge med lukket munn uten å miste pusten. Saltvannsspray er en ufarlig og effektiv måte å rense nesen på, og dermed gi deg litt av luktesansen tilbake, men det er ikke bare snørret som gjør at nesa føles tett.

Den irriterte slimhinnen gjør at den hovner opp fra innsiden og gjør nesegangen trangere. Slimhinneavsvellende nesesprayer og dråper kan derfor være den mest effektive måten å åpne luftveiene på. Nesespray virker på blodkarene i neseslimhinnen slik at de trekker seg sammen og dermed letter luftpassasjen.

Unngå å bli avhengig av nesespray

Unngå å bli avhengig av nesespray

Selv om slimhinneavsvellende nesesprayer, som Rhinox, fås uten resept skal de ikke brukes helt skjødesløst. Mellom sju og ti dager i strekk er stort sett den anbefalte perioden du kan bruke nesespray.

Bruker du nesespray lengre kan du få motsatt effekt, og ende opp med å bli avhengig av nesespray. Slimhinnen blir da hyperaktiv og ekstra følsom. Når den avsvellende virkningen er over, vil sprayen kunne føre til at slimhinnen hovner opp. Du vil igjen føle deg tett i nesa, spraye på nytt, og vips så er du inne i en ond sirkel.

Hvordan kan du slutte med nesespray?

Dersom du har brukt nesespray over en lengre periode, kan det være utfordrende å slutte. Et tips er å gå over til barneversjonen, og forsøke å trappe ned ved å gå ned i dose og hyppighet. Saltvann kan også være en hjelp ved å rense slimhinnen, og hjelpe til med å åpne nesen.  

 

For liten og for stor

En passende dosering for en voksen er ikke det samme som passende dose for et barn. Spør på apoteket hva ditt barn bør bruke og hvor lenge.

Det kan være en lurt å gå til innkjøp av en saltvannspray som kan brukes alene eller i kombinasjon med nesespray. Saltvannet fukter nesen, og skaper større åpenhet i nesen. Denne kan du bruke over lengre tid, i motsetning til vanlig nesespray.

Rhinox nesespray inneholder oksymetazolinhydroklorid og brukes mot tett nese ved forkjølelse. 0,25mg/ml skal ikke brukes i mer enn 5 sammenhengende dager (barn 2-10år). 0,5 mg/ml skal ikke brukes i mer enn 10 sammenhengende dager (voksne og barn over 10 år).

Rhinox fås også som nesedråper i tre ulike styrker, til hele familien. Nesedråpene kommer i endosebeholdere som er hygieniske og enkle å bruke. Med nesedråper unngår man å dele den samme nesesprayen med resten av familien, og uåpnede endoser har god holdbarhet. 

 

Referanser:

Nesespray og avhengighet

https://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=19692:tett-nese-2&catid=205:forkjolelse&Itemid=515