Har du influensa eller forkjølelse? Kort fortalt er influensa verre og mer langvarig enn forkjølelse. Begge melder seg gjerne i mørketiden og er forårsaket av ulike typer virus.
- Symptomene har startet brått.
- Du har feber over lengre tid og/eller er tilbakevendende etter en feberfri dag eller to.
- Du verker i kropp og hode, og føler deg generelt veldig syk i én til to uker.
- Du er ekstremt sliten og har intens tørrhoste.
- Hos små barn kan også kvalme og oppkast oppstå ved influensa.
Influensa kan gi helseproblemer som lungebetennelse, bakterieinfeksjoner eller sykehusinnleggelse. Hoste kan være et symptom på både influensa og forkjølelse.
En kraftig forkjølelse kan sette deg ordentlig ut, slik en influensa også gjør. Men der en influensa kan gi alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse og bakterieinfeksjoner, leder forkjølelsen svært sjelden til noe slikt. Typisk for forkjølelsen er:
- At symptomene kommer gradvis.
- At du er snørrete, tett i nesen, eller sår i halsen.
En fargerik smoothie proppfull av vitamin C er særlig passende på vinterhalvåret.
Pleier du å hangle deg gjennom mørketiden og skjønner ikke helt hvorfor du «aldri» blir frisk? En misforståelse er at forkjølelse og influensa ofte handler om kulde og frysing, men den vanligste årsaken til at vi blir syke på denne tiden er at vi er mye inne og dermed lettere smitter hverandre. Med god håndhygiene, avstand til andre og gode rutiner for host og nys i albuen, er du et stykke på vei for å slippe unna sykdom.
For å sikre at immuncellene fungerer normalt og gjør jobben med å forebygge sykdom, er et variert kosthold med alle de nødvendige næringsstoffene viktig.
Les også: Slik bevarer du nattesøvnen når du sliter med tørrhoste
Selv om man ikke alltid greier å unngå å bli syk, er det greit å vite at en rekke vitaminer og mineraler spiller en rolle for immunsystemets funksjon. Dersom du ikke får i seg nok av disse, eller andre næringsstoffer som muliggjør opptaket av disse, er sannsynligheten for et svekket immunforsvar større.
Her er en oversikt over næringsstoffene som bidrar til immunsystemets normale funksjon, samt eksempler på hvilke matvarer som sikrer inntaket:
- Kobber, folat, jern og selen – finnes i lever, kakao, nøtter, frø og skalldyr
- Vitamin D – dannes i kroppen når huden eksponeres for sommersol, men også mulig å få gjennom fet fisk og D-vitamintilsatte meieriprodukter.
- Vitamin B12 – finnes i kjøtt, egg, lever, fisk og sjømat.
- Vitamin B6 – finnes i ulike krydder og urter, svin, kylling og kalkun.
- Vitamin A – finnes i lever, kyllingpostei og margarin.
- Vitamin C – finnes i ulike chili, paprika og pepper, appelsin- og sitronskall, solbær og grønnkål.
Det er også verdt å merke seg at sink bidrar til normal omsetning av vitamin A, og at vitamin C øker opptaket av jern.
Les også: Slik unngår du nesesprayavhengighet
Tilskudd vinterstid
I Norden vil eksempelvis tilskudd av vitamin D være nødvendig for mange i mørketiden. I tillegg kan veganere eller de som spiser lite animalske produkter være ekstra utsatt for å ikke få i seg nok av mange av de nevnte næringsstoffene. Dersom du ikke får i deg tilstrekkelig næringsstoffer fra kosten, anbefaler Helsedirektoratet å supplere med et tilskudd. Det finnes flere ulike varianter av Nycoplus Multi hos apotek. Også for barn.