Alternativer til kumelk - en guide

Alternativer til kumelk - en guide

Må eller vil du erstatte kumelk med noe annet? Her er en guide til laktosefrie og veganske alternativer.

I en jungel av plantebaserte alternativer til kumelk er det ikke nødvendigvis så lett å gjøre et valg. Hva brukes til hva, hva er næringsinnholdet og hvordan smaker det? Når det kommer til smak oppleves det forskjellig fra person til person, så her er det lurt å prøve seg frem. Men vær obs på at de ulike drikkene kan ha ulike bruksområder. Vanlig soyadrikk fungerer ofte særs dårlig i varm kaffe, mens havredrikk fungerer.

Hva er forskjellen på drikk og melk?

Tidligere måtte man på helsekosten eller spesialbutikker for å finne alternativer til kumelk. Nå fører de fleste dagligvarebutikker et bredt utvalg av plantebaserte drikker. På kartongene står det ofte drikk, men mange kaller det melk. For at man skal få lov til å kalle et produkt melk, stilles det krav til råvare, ferdigprodukt og fremstillingsmetode. Melk defineres som et animalsk produkt, og for å hindre forvirring blant forbrukere kalles derfor alternativene til kumelk gjerne for drikk.

Hvem kan drikke plantebaserte alternativer til melk?

Alternativene til kumelk er for de fleste, enten du spiser vegansk, ønsker å spise mer plantebasert eller har en form for allergi eller intoleranse som gjør at du bør styre unna kumelk. Dersom du har melkeproteinallergi må du utelate alle meieriprodukter fra kostholdet. Har du derimot problemer med å bryte ned laktose, kan du gjerne drikke kumelk som er laktosefri eller laktoseredusert. Tar du tilskudd av laktase før et måltid kan du spise og drikke «vanlig mat» selv om du i utgangspunktet har problemer med å bryte ned laktose.

Nycopro Laktase forbedrer laktosenedbrytningen ved å tilføre kroppen laktaseenzym.

Burde jeg finne et alternativ til kumelka?

Det finnes mange ulike grunner til at noen ønsker eller trenger å bytte ut kumelka: Etiske og miljøvennlige grunner, intoleranse, allergi, smak eller rett og slett ren nysgjerrighet. Men dersom du velger plantebasert drikk basert på sunnhet, bør du være obs på at melk er en viktig kilde til en lang rekke næringsstoffer. Fjerner du melk, fjerner du samtidig en matvaregruppe som bidrar med ca. 70 prosent av kalsiuminntaket, 70 prosent av jodinntaket, 25 prosent av proteininntaket samt en stor del av B-vitamin- og sporstoffinntaket. Om du velger å ikke drikke kumelk, bør du derfor passe på å få i deg næringsstoffene melken inneholder på annet vis. Noen av de alternative drikkene til melk er tilsatt kalsium, vitamin D eller vitamin B12, men sørg likevel for at du får i deg tilstrekkelig. Dersom du ikke gjør det, kan det være hensiktsmessig å ta et tilskudd. Det er per i dag kun én plantedrikk basert på havre, som er tilsatt jod. Nycoplus fører en rekke tilskudd som inneholder blant annet kalsium, jod og B-vitaminer.

OBS! Småbarn (0-3 år) med melkeallergi, som ikke ammes, bør for øvrig benytte en fullverdig melkeerstatning fra apotek. Disse er beriket med samtlige vitaminer og sporstoffer, slik at barnets næringsbehov blir dekket. Det eneste disse barna kan trenge utenom er tilskudd med D-vitamin.

Hva kan jeg drikke istedenfor kumelk?

De mest vanlige alternativene til kumelk er drikker basert på enten soya, havre, mandel eller ris. Med tanke på smak er ikke soyadrikk så ulik kumelk. Havredrikk er noe søtere og mandeldrikk har en nøytral smak av mandel. Men her er det altså bare å prøve seg frem. Husk bare at de ulike drikkene ofte har ulike bruksområder.

 

Soyadrikk er en svært allsidig drikk som mange er glad i og som man får i flere ulike varianter, som naturell, usøtet, lettvarianter og smakstilsatt med for eksempel sjokolade, jordbær eller vanilje. Enkelte synes soyadrikk smaker noe bittert og derfor er den ofte tilsatt søtning. Soyadrikker er laget av soyaprotein, så proteininnholdet er høyere enn i andre melkeerstatninger. I tillegg er soyadrikker gjerne tilsatt vitamin D, vitamin B2 og B12 og kalsium.

Havredrikk har gjerne en nøytral og noe søt «melkesmak». Den er mer tyntflytende enn soyadrikk, men passer likevel i alt fra matlaging og bakverk til kaffe, te og grøt. Havredrikkene på markedet er gjerne enten naturell, tilsatt ekstra kalsium eller smakstilsatt med sjokolade, appelsin eller mango. Naturell havredrikk kan du lett lage selv ved å la store havregryn ligge i bløt over natten. Deretter siler du av vannet og kjører grynene i en blender til det blir en jevn drikk. Kjøper du en ferdig havredrikk, er den som regel tilsatt kalsium, B2-, B12- og D-vitamin, og en variant er med jod.

Mandeldrikk har naturlig nok en nøtteaktig smak, i tillegg er den både fyldig og søt. Den er god i varme drikker, passer godt i grøt, frokostblandinger og kan drikkes naturell. Det er ikke alle som synes den passer godt til matlaging på grunn av sødmen. Mandelmelk kan du også lett lage selv ved å legge mandler i bløt over natten og deretter kjøre de i en blender sammen med vann. Etter dette siler du den gjennom for eksempel et kjøkkenhåndkle. Mandeldrikk er som regel tilsatt kalsium, vitamin D, vitamin E, vitamin B2 og B12. Drikken fås blant annet søtet og usøtet.

Risdrikk er rett og slett en drikk laget av ris. Den er betydelig mer tyntflytende enn både soya- og havredrikk, og passer ikke så godt verken til matlaging, kaffe eller te. Drikken passer derimot utmerket godt i frokostblandinger og er god å drikke som den er. Risdrikk finnes både i naturell og med tilsatte smaker som sjokolade eller vanilje. OBS! Barn under seks år advares mot risdrikke fordi den kan inneholde arsen. Risdrikk er tilsatt vitamin B12, vitamin D og kalsium.