Intoleranse eller allergi?

Intoleranse eller allergi?

Det er ikke uvanlig å blande begrepene, men melkeallergi og laktoseintoleranse er to helt ulike plager, som må behandles forskjellig.

Likheten er at begge er knyttet til melkeprodukter, og kan oppleves svært ubehagelig. En person med som er allergisk mot melk tåler ikke melkeprotein, og må holde seg unna alle melkeprodukter. Heldigvis gjelder dette under en halv prosent av den voksne befolkningen, mens én til tre prosent av barn under tre år har det.  Symptomene kan variere mye og inkluderer forstoppelse, løs avføring, pustebesvær, kolikk, oppkast og hudplager.

Utbredelse

Man regner med at mellom to og fem prosent av den etniske norske befolkning ikke tåler melkesukker (laktose), mens prosenttallet er atskillig høyere, 70 prosent, i innvandrergrupper fra Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Symptomene – mageknip, oppblåsthet og diaré – kommer fra tarmen fordi den ikke klarer å spalte laktosen i galaktose og glukose. Problemet når du ikke tåler laktose er nemlig at aktiviteten til laktaseenzymene i tynntarmen er redusert, og laktosen går ufordøyd videre til tykktarmen.

Laktasetabletter gir trygghet

Laktasetabletter gir trygghet

Det går fint å leve godt med laktoseintoleranse i Norge, men det er greit å kunne spise eller drikke noe som inneholder melkesukker av og til. Da kan laktasetabletter være løsningen. Typiske situasjoner er når man blir invitert til andre, som ikke har laktosefrie eller laktosereduserte matvarer i huset. Med laktasetabletter i veska, kan du føle deg trygg på at intoleransen din ikke blir unødvendig plagsom. Tilskudd av laktase kan gjøre det mulig for deg å innta laktoseholdig mat og drikke, uten at du blir dårlig etterpå.

Flere årsaker

Laktoseintoleranse kan deles i tre kategorier. Det finnes én form som kalles medfødt laktoseintoleranse, den skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse betyr at laktaseaktiviteten gradvis går tilbake etter de første leveårene. Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av andre sykdommer eller inngrep. Den siste kan altså forsvinne ved at årsaken blir borte.

Undersøkelsen

Mistenker du at du har laktoseintoleranse, er det mest vanlig å teste dette ved å fjerne produkter som inneholder mye laktose fra kostholdet og se om symptomene blir borte. Deretter gjeninnfører man laktoseholdige produkter og ser om symptomene kommer tilbake. Dette bør gjøres i regi av en klinisk ernæringsfysiolog. Det finnes også en gentest (blodprøve), men denne sier kun noe om man er disponert for tilstanden, ikke om man faktisk har det. Laktosebelastning med påfølgende blodprøve eller pusteprøve er også en mulighet for å stille diagnosen, men gjøres sjelden.

 

Referanser:
Astma- og Allergiforbundet,
Opplysningskontoret for meieriprodukter
Tine SA