Alt du lurer på om laktase

Alt du lurer på om laktase

Har du vansker med å bryte ned laktose? Da kan tilskudd av laktase gjøre det mulig for deg å innta laktoseholdig mat og drikke, uten at du blir dårlig etterpå. Her er alt du bør vite om enzymet.

Hva er laktase?

Laktase er et enzym i fordøyelseskanalen som bryter ned melkesukkeret i meieriprodukter. Mangel på eller redusert aktivitet av laktase gjør det vanskelig å bryte ned laktose i tarmen.

Er det vanlig å ha vansker med å bryte ned laktose?

Tilstanden forekommer kun hos to til tre prosent av den etnisk norske befolkningen, men hos 70 prosent av befolkningen i Asia, Afrika og Syd-Amerika. Om du har vansker med å bryte ned laktose, men samtidig velger å innta for eksempel meieriprodukter med laktose kan det føre til ufarlige, men ubehagelige plager som oppblåsthet, luftplager, magesmerter og løs avføring.

Hvordan vet man om man ikke tåler laktose?

Dersom du for eksempel tåler harde oster som vanlig gulost, men reagerer på brunost, vanlig melk og is, bør du mistenke at du har vanskeligheter med å fordøye laktose. De fleste reagerer på laktose i løpet av kort tid etter inntak. For å avdekke dette anbefales et kostforsøk i samarbeid med for eksempel en klinisk ernæringsfysiolog, gjerne sammen med en laktosebelastning med en såkalt pusteprøve eller blodprøve. Eventuelt i kombinasjon med en gentest som kan si noe om genetisk disposisjon.

Hvordan virker Nycopro Laktase?

Hvordan virker Nycopro Laktase?

Den forbedrer laktosenedbrytningen. Enzymet laktase bidrar til nedbryting av laktose (melkesukker) i melk og meieriprodukter. Tilføring av laktaseenzym som finnes i Nycopro Laktase forbedrer laktosenedbrytingen hos personer som har vansker med å bryte ned laktose. På den måten kan du innta laktoseholdige meieriprodukter, uten å få unødvendige plager i mage og tarm. Produktet inneholder ikke gluten, gelatin, laktose eller sitrus, og er fri for animalske ingredienser.

Hvem kan ta Nycopro Laktase?

Alle over tre år som har vansker med å bryte ned laktose kan ta tilskudd med Nycopro Laktase.

Hva inneholder Nycopro Laktase?

1 tablett inneholder 4500 FCC-enheter med laktaseenzym (Food Chemicals Codex).

Hvordan bruker man Nycopro Laktase?

Dersom du har vansker med å bryte ned laktose, og derfor velger å ta tilskudd med laktase, bør du innta én tablett sammen med alle måltider som inneholder laktose. Tabletten kan svelges, eller knuses og blandes i maten. Siden toleransen for laktose er individuell, kan doseringen variere fra person til person, men en tommelfingerregel er at 4500 FCC fordøyer rundt 20 g laktose. Sjekk gjerne innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer med Opplysningskontoret for Meieriprodukters laktosekalkulator.

Når bruker man Nycopro Laktase?

Opplever du vansker med å bryte ned laktose, kan utfordringer dukke opp når man f.eks. spiser annerledes eller når du er i sosiale settinger og utenfor eget hjem. Da kan det være spesielt gunstig å ta en laktase-tablett før måltidet, slik at du ikke behøver alternative matvarer. Det kan også være smart å ha med seg tilskudd av laktase på restaurant og reise, når man ikke alltid er helt sikker på hva maten inneholder.