Laktasetablettene har gjort hverdagen enklere

Laktasetablettene har gjort hverdagen enklere

Intoleranse mot laktose

Intoleranse mot laktose forklares best med nedsatt evne til å tåle melkesukker. Det skyldes at laktose ikke spaltes til glukose og galaktose, fordi man mangler eller har redusert kapasitet av enzymet laktase, dermed tas  ikke sukkeret opp. Resultatet blir mageknip, løs mage og gassdannelse i magen.

Man regner med at mellom 80 til 90 prosent av befolkningen i Asia, Afrika og Sør-America ikke tåler laktose. Tilsvarende tall for etnisk norske befolkningen er mellom 1 og 3 prosent.

Hverdagen

Utvalget av laktosefrie matvarer i Norge har blitt mye bedre enn for bare noen år siden. Tidligere fikk vi bare kjøpt disse i Sverige eller i helsekostbutikker. Nå finner vi laktosefri melk, yoghurt og ost i vår nærmeste dagligvarebutikk. Det er praktisk, selv om disse matvarene dessverre ofte er litt dyrere enn de tilsvarende laktoseholdige.

Flere velger å lage mat fra bunnen av, for å ha kontroll på hvilke matvarer som inneholder laktose og hvilke som er laktosefrie. Utfordringen oppstår for mange når en skal innta mat og/eller drikke utenfor hjemmet.

Det kan være en jobb- skoleavslutninger el. hvor alle får servert kake, boller f.eks. vafler, men noen må  spise medbrakt. I bursdager kan det også være ganske kjipt, når andre koser seg med kaker og is, og selv har du med egne «muffins».

 

Laktasetabletter

Får man i seg laktose holdig mat eller drikke får mange vondt i magen. Smertegraden varierer veldig, og symptomene kan komme med en gang eller etter en liten stund.

NYCOPRO Laktase er et kosttilskudd som forbedrer nedbrytingen av laktose, og fås kjøpt på apoteket.

Laktasetablettene kan gjøre hverdagen mye enklere for de som har intoleranse. De slipper å planlegge alt de skal spise på forhånd og det blir mindre stress og mer forutsigbart.

Referanser: 

Astma og Allergiforbundet – Laktoseintoleranse, oppdatert 13. oktober 2023 hentet inn 3. desember 2024, tilgjengelig fra: https://www.naaf.no/allergi/matallergi/laktoseintoleranse

 

NO-NYPR-2500001