Laktase forbedrer nedbrytningen av melkesukker

Laktase forbedrer nedbrytningen av melkesukker

Visste du at de aller fleste barn i verden har evnen til å fordøye laktose (melkesukker), men i mange land avtar denne etter 3-5 års alderen? I Norge har ca. 2-3 % av befolkningen en medfødt dårlig evne til å fordøye laktose.

På verdensbasis gjelder dette rundt 70% av voksne, og spesielt utsatt er personer fra Asia, Afrika og Sør-Europa. Stadig flere har også sekundær årsaker til problemer med laktosenedbrytning. LavFODMAP-diett for irritabel tarm innebærer blant annet for mange å utelukke laktose fra kostholdet. Med tilskudd av enzymet laktase, kan flere nyte melk og melkeprodukter de ellers ikke ville ha tålt.

Hvordan fordøyes laktose?

Vanligvis fordøyes laktose i tynntarmen, men hos enkelte går det videre ned i tykktarmen der det brytes ned av gass-produserende bakterier. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten. Symptomene på dårlig nedbrutt laktose kan være magesmerter, oppblåsthet, løs avføring og oppkast. Hovedkildene til laktose er melk, brunost, yoghurt og melkebaserte desserter.²)

Hvem kan ha nytte av laktase?

Gentesting og en laktosebelastning med blodprøve eller pusteprøve kan være med på å avdekke om man ikke tåler laktose. Ved bruk av fire enkle kartleggingsspørsmål kan man også nokså sikkert finne ut av om det er laktose man reagerer på:

1. Hvor raskt oppstår symptomene?
De fleste som reagerer på laktose får symptomer kort tid etter inntak av laktoseholdige produkter.

2. Har du merket noen forskjell på ulike melkeprodukter?
Personer som tåler for eksempel gulost, men reagerer på brunost, vanlig melk og is, bør mistenke at de har vanskelig heter med å fordøye laktose.

3. Tåler du litt melk/meieriprodukter?
Mengden laktose som kan tolereres varierer, men mange tåler opp til 12 gram laktose om dagen hvis dette fordeles utover dagen. Dette tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen.

4. Har du forsøkt laktosefrie produkter tidligere?
De som for eksempel tåler laktosefri melk men ikke vanlig melk, reagerer mest sannsynlig på laktosen og ikke melkeproteinet i melken.

Forbedrer laktosenedbrytningen

Forbedrer laktosenedbrytningen

Enzymet laktase bidrar til nedbryting av laktose i melk og meieriprodukter. Tilføring av laktaseenzym forbedrer laktosenedbrytingen hos personer som har vansker med å bryte ned laktose.

Har du vansker med å bryte ned laktose kan et tilskudd av laktase gjør det mulig å spise laktoseholdig mat og drikke uten at du blir dårlig. Nycopro Laktase kjøpes på apotek. 

Innhold: 1 tablett inneholder 4500 FCC*-enheter laktaseenzym.
*Food Chemicals Codex (internasjonal standard for identifikasjon og renhet av ingredienser i matvarer).
Inneholder ikke gluten, gelatin, laktose, sitrus eller animalske ingredienser.

Anbefalt døgndose: 1 tablett tas sammen med alle måltider som inneholder laktose. Det kan være behov for å justere dosen på grunn av individuelle behov for tilskudd av laktase, og inntak av måltider som inneholder laktose. Laktosetoleranse varierer, det bør derfor søkes råd om kosttilskuddets funksjon i kostholdet.

Alder: Fra 3 år: tabletten kan svelges eller knuses og blandes i maten.

Hvor kommer laktase fra? Laktaseenzymet i Nycopro Laktase kommer fra muggsoppen Aspergillus oryzae.

 

Referanser:
1) Melk.no
2) Opplysningskontoret for Meieriprodukter

NYCOPRO Laktase

NYCOPRO Laktase

Har du vansker med å bryte ned laktose kan et tilskudd av laktase gjør det mulig å spise laktoseholdig mat og drikke uten at du blir dårlig.

NYCOPRO Laktase
NYCOPRO Laktase Pocket

NYCOPRO Laktase Pocket

Nycopro Laktase Pocket kommer også i en liten, praktisk boks som gjør det enkelt å ha løsningen lett tilgjengelig.

NYCOPRO Laktase Pocket