Slik kan du håndtere irritabel mage

Slik kan du håndtere irritabel mage

Irritabel tarm og mage kan være sjenerende i sosiale situasjoner, og kan også være vondt og plagsomt. Det finnes heldigvis gode tips og løsninger som kan være verdt å teste ut.

Melkesyrebakterier er en stor og mangfoldig gruppe bakterier som har til felles at de omdanner enkle sukkerarter til melkesyre ved gjæring eller fermentering. Mange sverger til inntak av disse bakteriene gjennom ulike matvarer, mens andre vil finne dem i gode tilskudd.

I et historisk perspektiv har folk benyttet seg av melkesyrebakterier i tusenvis av år, blant annet fordi det bidrar til lengre holdbarhet på mat. Eksempler på matvareprodukter som inneholder melkesyrebakterier er ost, kefir, yoghurt og surmelk. Du finner dem også i fermenterte grønnsaker og surdeig.

For noen kan melkesyrebakterier og kalsium bidra til at fordøyelsesenzymene fungerer som normalt. Nycopro Daglig inneholder både 5 milliarder melkesyrebakterier fra tre utvalgte bakteriestammer og kalsium. Produktet kjøpes på apotek.

Matvarer som kan påvirke magen

Irritabel mage og irritabel tarm kan inkludere mageknip, løs eller hard mage, oppblåst mage samt luftplager. Hvis du først har blitt vant med slikt ubehag, kan det vanskelig å se koblingen til hva som utløser det. Da kan et naturlig sted å starte være å ta en nærmere titt på kostholdet, og om problemet med magen kan oppstå i forbindelse med måltid som inneholder visse ingredienser.

Melkesukker (laktose) i meieriprodukter

Særlig hvis du noen dager føler deg helt fin, mens du andre dager opplever å måtte akutt på do, kan du ha problemer med å bryte ned melkesukker i tarmen. Laktose, som det også kalles, kan gi fart på magen – og ikke på en god måte – hvis du mangler enzymene i tarmen som bryter dette ned. Disse enzymene kalles laktase. Hvis du ikke tåler laktose kan du oppleve løs mage, mageknip, oppblåst mage og luftplager, og dette oppstår ofte kort tid etter du har inntatt den laktoseholdige mat- eller drikkevaren.

Laktose finnes i meieriprodukter, og en regel er at desto renere og mer flytende produktet er, desto høyere innhold er innholdet av laktose. Brunost, prim, fløte, yoghurt, lettmelk, rømme, fløteis, sjokoladepudding og cottage cheese er matvarer som man vanligvis vil reagere på dersom man sliter med å bryte ned laktose. Hvitost, mozzerella, mørk sjokolade, brie og laktoseredusert melk inneholder også laktose, men i mye mindre grad.

For mange vil det være nok å holde seg unna meieriproduktene man reagerer negativt på. Det kan likevel være godt å vite at det finnes et produkt som lar seg spise som du vil, i anledninger hvor du ønsker det.

Nycopro Laktase inneholder de samme fordøyelsesenzymene som tarmen trenger for å bryte ned laktose. Én tablett ved måltid som inneholder laktose kan gjøre at du slipper ubehaget – enten du skulle være i jobbmiddag, bryllup eller bursdag.

Visste du at…
I Norge sliter cirka 2-15 prosent av oss med å bryte ned laktose? Å ikke tåle laktose er heller regelen enn unntaket i resten av verden, og 90 prosent av den voksne befolkningen i Afrika, Asia og Sør-Amerika har ikke laktase i tarmen.

LavFODMAP-matvarer for deg med irritabel mage

Så mange som 1 av 10 sliter med irritabel mage med fysiske tegn som kommer og går i perioder, og ofte påvirkes magen av stress. Dette kan oppleves plagsomt, men er ikke farlig.

Dersom du ikke finner en klar sammenheng med maten du spiser, kan det være nyttig å sjekke en tabell over lavFODMAP matvarer. FODMAP står for fermenterbare oligio-, di, og monosakkarider og (and) polyoler. Dette er hardt fordøyelige karbohydrater som tynntarmen kan ha vansker med å bryte ned og absorbere.

Det anbefales å unngå matvarer med høyt FODMAP-innhold i 2-6 uker for å få større klarhet i om dette gjelder deg. Da vil du kanskje få bedre svar på om du sliter med irritabel tarm, eller du bør undersøke videre hva som kan være årsaken til magetrøbbelet.

 

Les også: Mange som vil vite mer om FODMAP har lest denne saken med tips for sarte mager

 

Referanser:
Melk.no,
Legehåndboka om laktoseintoleranse
Kostbrosjyre for irritabel tarm