Munnskyll for tannhelsens skyld

Munnskyll for tannhelsens skyld

Noen husker nok den obligatoriske fluorskyllen på skolen, som bidro til å bedre tannhelse hos befolkningen i forrige århundre. Er du en av dem som fortsatt sverger til fluorskyll som et viktig ledd i god tannhelse har vi en god nyhet til deg.

Den gangen helsemyndigheten gav alle landets skoleelever obligatorisk munnskyll med fluor, var det ingen valgfrihet med tanke på gjennomføring eller valg av smak. I dag er det heldigvis ikke slik. Nå finnes det mange ulike smaker å velge mellom om du er en av dem som sverger til munnskyll.

To smaker

To smaker

Nå får du nyheten Nycodent Fluorid med frisk peppermyntesmak, samt uten smak.

Helsemyndighetene anbefaler tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig for å unngå hull i tennene. Mange nordmenn sverger også til munnskyll med fluor som en del av god tannhygiene og -helse. Med Nycodent Fluorid får du et friskt munnskyll med riktig mengde fluor, som motvirker hull i tennene.

Sjekkliste

Om du ikke har testet fluorskyll enda, bør du sjekke denne listen før du går til innkjøp:

1. Sjekk at fluorskyllen har riktig mengde med fluor
Helsedirektoratet anbefaler daglig bruk av fluorskyll med minst 0,2% NaF (natriumfluorid) for å forebygge og minimalisere erosjoner (syreskader). 

2. Finn en smak du liker!
Årsaken til at enkelte kan ha et ambivalent forhold til fluormunnskyll kan være at de har testet (eller fått utdelt!) en type de absolutt ikke likte. Nå finnes det flere smaker å velge mellom.

3. Les innholdsfortegnelsen
Sjekk mengde, hvor lenge og hvordan du bør skylle for å oppnå best mulig effekt.

Skoleeksempelet som bidro til null hull

Årsaken til at mange sverger til munnskyll kan ha bakgrunn i den obligatoriske fluorskyllingen på skolen som startet på -70 tallet. Flere husker hvordan helsesøster plutselig kunne dukke opp med et trillebord fylt av pappkopper med fluorskyll og følelsen når det var din tur. Det viktigste og vanskeligste var å ikke begynne å le mens alle sto der med boblende bollekinn, for da kunne jo fluorskyllet sprute utover.  

I dag kjøpes fluorskyll og Nycodent Fluorid på apoteket. Fordelene flere opplever ved å bruke munnskyllevann med fluor er å:

  • Redusere plakk
  • Unngå dårlig ånde
  • Styrke tannkjøttet
  • Bidra til god tannhelse og motvirke hull
  • Hemme syreangrep
  • Redusere ising i tennene

 

Les også: Lurer du på hvilke flere fordeler fluorskyll gir? Les mer her!