Derfor kan feriereisen gi deg halsbrann

Derfor kan feriereisen gi deg halsbrann

For deg som sliter med halsbrann kan en feriereise være en ekstra utfordring, men det bør ikke være grunnen til å få ødelagt ferien. Slik kan du unngå halsbrann.

Mat kan være synderen

Selv om mat kan utløse halsbrann, så er årsaken til smertene en dysfunksjon i fordøyelsessystemet ditt. Man får halsbrann blant annet fordi lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret, noe som irriterer og svir. Derfor lønner det seg å kjenne til hvilken mat som utløser halsbrann hos deg.

Feriekosen som kan trigge halsbrann

Når man har ferie er det mange som vil gjerne koser seg litt ekstra. Fristelsene er mange og i tillegg ønsker man både å slappe av og nyte ferien. Dessverre kan flere ferievaner bidra til at du lettere kan bli plaget av ubehagelig halsbrann. Om du føler at halsbrannen hindrer deg fra å være sosial med familie og venner kan det være lurt å kjenne til noen ting som kan trigge halsbrann.

Ta med deg de gode vanene på ferie

Endringer i daglige rutiner kan gjøre plagene verre, forsøk derfor å holde deg til noenlunde samme kosthold og behold de gode vanene. Det er lov å skeie ut litt i ferien, men gå gjerne en liten tur etter lunsjtid og hev gjerne hodeenden på solsengen selv om du kanskje aller helst vil ligge rett ut på solsengen. Halsbrann kan nemlig forverres når du ligger.

Det du spiser kan også gjøre halsbrannen verre, så merk deg hva som trigger halsbrann hos deg. Føler du forverring etter å ha spist mye grillet kjøtt, sterke dressinger eller fritert mat? Eller får du kanskje lett halsbrann når du drikker rødvin, øl eller røyker sigaretter? Hva som utløser eller forverrer halsbrann er ulikt fra person til person. Så gjør deg kjent med hva du føler at du reagerer på.

Når man er på ferie spiser man gjerne en sen middag, men unngår du alkohol og tunge måltider de siste timene før du legger deg vil du gjøre det selv en god tjeneste. Røyking kan også gi halsbrann, så ikke gi opp de sunne vanene dine selv om du er på ferie.

 

Les også: Slik unngår du at halsbrann ødelegger sommerferien

Unngå halsbrann

Unngå halsbrann

Ferien er ofte nøye planlagt, og du har spinket og spart i månedsvis. Da er det unødvendig å kaste bort den dyrebare tiden på å ha det vondt. Sørg heller for å gjøre noe med årsaken til problemet, slik at du kan nyte ferien din.

Dersom du bare får halsbrann en sjelden gang, er løsningen å unngå livsstilen som gir deg plager. Du kan også ta syrenøytraliserende midler før å løse problemet der og da.

Titralac® er et reseptfritt legemiddel som inneholder kalsiumkarbonat. Brukes til voksne over 18 år ved for mye magesyre, magesår, halsbrann og sure oppstøt. 1-2 tabletter ved behov. Maksimaldose: 20 tabletter daglig. Skal ikke brukes ved nedsatt nyrefunksjon eller dersom du har blødninger i mage-tarmkanalen.
Lengre tids bruk av høyere dose bør kun foregå i samråd med lege.  Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:

https://www.helsenett.no/184-sykdommer/mage-tarm/mage-tarm/1577-halsbrann-sure-oppstot.html 

Norsk helseinformatikk, syreplager

https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser/