Kan stress gi halsbrann?

Kan stress gi halsbrann?

Det finnes mange myter knyttet til halsbrann. Men skyldes egentlig den brennende følelsen i hals og svelg stress eller konkrete matvarer? Her får du svaret.

Hvorfor får man halsbrann?

Halsbrann skyldes at magesyre kommer opp i spiserøret. Årsaken kan være at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Magesyre som kommer opp i spiserøret kan både irritere og svi. Halsbrann kan trigges av enkelte matvarer, men mat er ikke den direkte årsaken til halsbrann. 

Kan stress gi halsbrann?

I likhet med mat, er heller ikke stress en direkte årsak til halsbrann. Hva som trigger halsbrann varierer gjerne fra person til person. Stress påvirker bevegelser i tarmen og kan forårsake mageproblemer. Noen føler at stress øker plagene, andre ikke. Finn ut hva som øker dine plager, og gjør endinger etter det. Føler du at det blir verre når du er stresset, er det lurt å stresse ned.

Unngå halsbrann i en stressende hverdag

I en stressende hverdag kan det være fristende å ty til lettvinte løsninger i matveien, men vær obs på valgene du tar når du er stresset. Fet mat, krydret mat og høyt inntak av koffein øker risikoen for halsbrann for noen. Det samme gjør og røyking og et høyt alkoholinntak. Endrer du spisevaner når du er stresset bør du tenke deg om to ganger, slik at de samme vanene ikke trigger halsbrannen din.

Hyppigheten og graden av halsbrannplager avgjør ofte hvilken behandling du bør velge. Les mer om dette her.

Både følelsesmessig stress, overspising og høyt alkoholinntak kan gi økt utskillelse av magesyre. Er du ofte plaget bør du unngå å spise rett før du legger deg. Det kan være lurt å vite, dersom du ikke spiser regelmessige måltider når du er stresset.

 

Referanser
Helsenorge.no