Hvorfor får vi egentlig halsbrann?

Hvorfor får vi egentlig halsbrann?

Tenker du at halsbrann er en plage du nærmest har fortjent, at kostholdet ditt har skylden? Fullt så enkelt er det ikke.

De aller fleste av oss kjenner følelsen, sure oppstøt og en brennende følelse i brystet. 

Årsaken til halsbrann, brystbrann eller refluks er at lukkemuskel i overgangen mellom magesekk og spiserøret ikke fungerer som den skal. Lukkemuskelen kan f.eks. være slapp og da kan det lekke magesyre  opp i spiserøret, og det kalles refluks. Refluks over tid kan skade spiserøret.

Du kan bidra på flere måter

Når dette er sagt, er det ikke slik at livsstilen din er uvesentlig når temaet er halsbrann. En del type mat kan trigge halsbrann (sure oppstøt, refluks, brystbrann), så det kan være lurt å finne ut hva som forsterker plagene dine. Noen tips er:

  • Vær forsiktig med noen matvarer (kan være fet mat, sitrusfrukter, chili osv.)
  • La være å spise de siste tre timene før du legger deg
  • Ha et moderat alkoholforbruk
  • Stump røyken
  • Forsøk å stresse ned
  • Unngå overvekt

Er halsbrann en plage som bare dukker opp en gang i blant, kan det det være tilstrekkelig med syrenøytraliserende som f.eks. Titralac. Slike legemidler består av baser som nøytraliserer syrene i magen, og disse kan gi rask lindring.

Titralac (kalsiumkarbonater) er et reseptfritt legemiddel. Brukes til voksne over 18 år ved for mye magesyre, magesår, halsbrann og sure oppstøt. 1-2 tabletter ved behov. Maksimaldose: 20 tabletter daglig. Skal ikke brukes ved nedsatt nyrefunksjon eller dersom du har blødninger i mage-tarmkanalen. Lengre tids bruk av høyere dose bør kun foregå i samråd med lege.  Kan brukes av gravide og ammende. Les på pakningen samt pakningsvedlegget nøye før bruk.

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.

Referanser:
https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann,
https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser/