Hvorfor får vi egentlig halsbrann?

Hvorfor får vi egentlig halsbrann?

Tenker du at halsbrann er en plage du nærmest har fortjent, at kostholdet ditt har skylden? Fullt så enkelt er det ikke.

De aller fleste av oss kjenner følelsen, sure oppstøt og en brennende følelse i brystet. Når maten går gjennom spiserøret til magen, åpnes lukkemuskelen, for deretter å lukke seg igjen. Når lukkemuskelen ikke fungerer som den skal, kan magesyre strømme opp i spiserøret, og det kalles refluks. Refluks over tid kan skade spiserøret.

Du kan bidra på flere måter

Når dette er sagt, er det ikke slik at livsstilen din er uvesentlig når temaet er halsbrann. En del type mat kan trigge syreproblemene, og det er nyttig å finne ut hva som forsterker plagene dine. Noen tips er:

  • Vær forsiktig med noen matvarer (kan være fet mat, sitrusfrukter, chili osv.)
  • La være å spise de siste tre timene før du legger deg
  • Ha et moderat alkoholforbruk
  • Stump røyken
  • Forsøk å stresse ned
  • Unngå overvekt

Er halsbrann en plage som bare dukker opp en gang i blant, er det tilstrekkelig med syrenøytraliserende Titralac. Slike legemidler består av baser som nøytraliserer syrene i magen, og dette gir ofte rask lindring.

Titralac® er et reseptfritt legemiddel som inneholder kalsiumkarbonat. Brukes til voksne over 18 år ved for mye magesyre, magesår, halsbrann og sure oppstøt. 1-2 tabletter ved behov. Maksimaldose: 20 tabletter daglig. Skal ikke brukes ved nedsatt nyrefunksjon eller dersom du har blødninger i mage-tarmkanalen. Lengre tids bruk av høyere dose bør kun foregå i samråd med lege.  Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:
https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann,
https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser/