Dårlig ånde er ikke et uvanlig fenomen, snarere tvert i mot. Men selv om dette er noe vi alle opplever fra tid til annen, er det både ubehagelig og flaut.
I de fleste tilfellene stammer den dårlige ånden fra munnhulen. Heldigvis er dette noe du enkelt kan gjøre noe med ved hjelp av god munnhygiene. I enkelte tilfeller kan problemet derimot skyldes noe helt annet. For å kunne få bukt med den dårlige ånden bør du derfor finne ut hva årsaken er.
Når vi har spist et måltid vil det alltid ligge noen matrester igjen i munnen, ofte i mellom tennene og i tannkjøttet. Disse matrestene kan skape grobunn for en oppblomstring av bakterier som produserer svovelholdige stoffer, og det er disse stoffene som gir vond lukt.
I de fleste tilfeller er det dette som er hovedårsaken til den dårlige ånden. Og dette kan du enkelt gjøre noe med ved hjelp av gode rutiner. Tennene bør pusses nøye hver morgen og kveld, og tanntråd bør være en del av din daglige rutine. I tillegg kan du bruke et munnskyllevann som renser og gir frisk lukt og pust.
Les også: Flere fordeler med fluorskyll
I tillegg til å skylle vekk matrester og bakterier vil munnskyllevannet også beskytte tenner og tannkjøtt, og bekjempe dannelsen av plakk.
Munnskyll har ulike egenskaper som dekker forskjellige behov. På apoteket finner du en variant som passer for deg.
NYCODENT Fluorid kommer i både peppermyntesmak og uten smak.
Små kløfter på tungen eller bak i mandlene er også steder der ørsmå matrester kan slå seg ned, og etter hvert begynne å lukte vondt. Dårlig ånde kan også oppstå ved kronisk betennelse i mandlene, eller i bihulene.
Dårlig ånde handler ikke alltid om hva du har spist, men om du har spist i det hele tatt. Når man spiser mindre enn vanlig, endres sammensetningen av bakteriene som normalt oppholder seg i munnen. Disse bakteriene som vanligvis lever av karbohydrater, begynner da å bryte ned proteiner som skaper illeluktende svovelgasser.
Dette kan skje dersom du er diabetiker og har høyt blodsukker.
Dersom du har prøvd munnskyllevann og tanntråd, spiser regelmessig og holder deg unna mat som skaper dårlig ånde, men likevel ikke merker noen forbedring kan det være greit å oppsøke lege eller tannlege.
Sykdommer eller helseplager kan også påvirke hvordan ånden din lukter. Dette kan være infeksjoner i hals og nese, betennelse i tannkjøttet eller andre sykdommer i munnhulen, eller om du går på medisiner som gjør deg tørr i munnen. Også mennesker som plages med irritabel tarm kan, i sjeldne tilfeller oppleve å få dårlig ånde.
Referanser:
Dette fungerer mot dårlig ånde
Dårlig ånde, Store medisinske leksikon
Dårlig ånde, norsk helseinformatikk