Derfor bør du unngå tørr munn

Derfor bør du unngå tørr munn

Tørr munn er både ubehagelig og plagsomt. Det kan gå på livskvaliteten løs når munnen føles tørr, og det kanskje er vanskelig å svelge og snakke. Men problemet er ikke bare ubehagelig, det kan også være skadelig.

Spyttet har flere oppgaver enn du kanskje tror. En viktig rolle er å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt. I tillegg sørger spytt for å holde pH-nivået i munnen i balanse, hvilket er viktig for å unngå syreangrep. Det er med andre ord mange gode grunner til å sørge for at du har optimal spyttproduksjonen.

Spytt bidrar blant annet til å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt.

Flere funksjoner

Når spyttnivået i munnhulen synker, og når det ikke er nok spytt til å holde munnhulen fuktig, blir munnen fort tørr. Dette medfører ubehag som kan oppleves som vond smak i munnen, dårlig ånde og en følelse av at tungen fester seg til ganen. I kjølevannet av en tørr munn kan det også komme tørre og sprukne lepper.

Kroppen produser opptil 1,5 liter spytt i døgnet, som blant annet har som funksjon å rense og fukte munnen, fukte maten og fjerne skadelige stoffer. Spyttet spiller derfor en viktig rolle ved å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt, da saltene i spyttet ditt også har som oppgave å beskytte mot syreangrep. Dersom spyttproduksjonen reduseres kan dette føre til dårligere munnhygiene og tannhelse.
Dette kan også gi mulighet for infeksjoner, sår og sopp i munnhulen. Når du produserer for lite spytt kan du også få dårligere smakssanser, og maten kan bli vanskeligere å tygge og svelge.

MERK! Spyttet er også viktig for flere funksjoner i kroppen din. Det er kroppens første trinn av fordøyelsen, ved at det spalter karbohydrater i maten du tygger. Det kan altså ikke erstattes med vann eller andre væsker.

Hvorfor får du tørr munn?

Tørr munn kan ha flere årsaker, men kommer som oftest av generell aldring, visse sykdommer og bruk av ulike legemidler og medisiner.

Munntørrhet er en subjektiv følelse, det vil si at det bare er du som kan bedømme om du sliter med problemet. Det er vanlig å ha litt tørr munn i perioder, men føler du at problemet går utover livskvaliteten din burde du snakke med legen eller tannlegen din om du trenger behandling.

Slik unngår du munntørrhet

Slik unngår du munntørrhet

Hvis du er plaget av tørr munn er det viktig at du gjør tiltak. Det er viktig å være ekstra nøye med tannpleien, puss tennene og bruk tanntråd. Drikk rikelig med vann og benytt produkter som gir økt spyttproduksjon ved behov. Fluorskyll bør også tas for å beskytte tennene ytterligere. Tablettene Nycodent Saliva gir økt spyttproduksjon, og produktet får du kjøpt på apoteket.

 

Referanser: 

tannlegetidende.noNHI.nofelleskatalogen.nosml.no