Blant et tilfeldig utvalg av femåringer fra Akershus, hadde 34 prosent av barna hull i tennene. Barna hadde i gjennomsnitt to tenner med småhull, tre tenner med større hull og en tann som var behandlet på grunn av hull.
Forskning viser også hvilke barn som har høyest sannsynlighet for å få hull. Barn av foreldre som hadde lav utdanning, ikke-vestlig bakgrunn eller hadde endring i familieforhold fra to foreldre til enslig forelder hadde økt risiko for tannproblemer.
Foreldrenes holdninger hadde også mye å si for barnas tenner. De som hadde slappere holdning til tannhelse, var også mer ettergivende i forhold til tannpuss. Det viser seg også at de som ikke møter til avtalt tannhelsekontroll, pusser tennene mindre enn to ganger om dagen og har hyppig sukkerinntak har høy risiko.
- Sørg for en grundig tannpuss to ganger om dagen, helst morgen og kveld. Etter tannpussen om kvelden bør ikke barnet ha noe annet enn vann å drikke.
- Tannkremen bør inneholde fluor for at barnets tenner skal ha best beskyttelse. Hvis tannlege eller tannpleier anbefaler det, kan det i tillegg være nødvendig med fluortabletter eller skyllevæske.
- Prøv å holde sukkerinntaket til et minimum, og unngå småspising. Hvis barnet blir sultent mellom måltidene er frukt og grønnsaker det beste for tennenes del.
- Selv om melketennene faller ut, danner de et viktig grunnlag for voksentennene. Hull i melketennene kan smitte over på de permanente tennene, og kan i tillegg være svært smertefullt. Hjelp barna dine med god tannhygiene mens de er små, så har de sterke og friske tenner også i barndommen.