Tipsene som gir sterke barnetenner

Tipsene som gir sterke barnetenner

Allerede fra første melketann bryter fram bør tannbørste og tannpuss introduseres. Men hvordan steller du egentlig de små, hvite tennene best? Her er tre enkle tips som kan bidra til at tannpussen blir en kjekk del av dagens rutiner.

Start med lek

Fra første tann bryter frem bør tannpuss bli en del av rutinen. Aller først kan tannpussen introduseres for barnet som en lek. Vi pusser tennene til bamsen, dokka, pappa og barnet.

Leken går så gradvis over til mer målrettet tannpuss, men husk at dette skal være en positiv opplevelse for barnet.

Små barn skal ikke ha mye tannkrem, men bruk fluortannkrem som tilsvarer størrelsen av barnets lillefinger-negl. Bruk en liten, myk tannbørste. Da er det enklere å komme til i alle kriker og kroker.

Det kan også være lurt å introdusere tanntråd fra tennene bryter frem. Tanntråd er viktigst der tennene står tett, fra rundt 3-årsalderen. Du kan enten bruke en tanntrådholder, eller lage en løkke ved å knyte to ender av tanntråden sammen. Husk at barnet ikke skal bruke tanntråd alene.

Teknikk

Det kan være en utfordring å pusse tennene på små barn som spreller, skravler, biter tennene sammen eller hyler. Forhåpentligvis vil det være enklere å få barnet til å like tannpussen ved å gjøre den til en hyggelig stund. Pass også på at du ikke pusser for hardt, slik at tannpussen ikke er ubehagelig.

God teknikk kan også bidra til å gjøre tannpussen litt enklere. Noen foretrekker at barnet ligger på stellebordet, med hodet mot eller fra dem. Andre har barnet liggende på fanget med hodet på knærne, og andre igjen synes det er best om barnet sitter på fanget eller står på en skammel.

 

Les også: Viktig at barn får hjelp til gode tannpleierutiner

Maten påvirker

Hos barn som får brystmelk er fortennene i overkjeven ekstra utsatt for hull. Husk derfor å pusse godt, også etter nattamming. Melketennene er nemlig kanskje viktigere enn du tror.

Småspising mellom måltidene øker risikoen for hull i tennene betraktelig. Unngå derfor å gi små mat mellom måltidene, og velg frukt eller grønnsaker hvis du må gi mellommåltider. Skill mellom hverdag og helg, og unngå å gi barnet saft eller juice utenom måltidene.

Melketennene faller ut etter hvert, men de er svært viktige for barnets utvikling. Sørg derfor for å ta godt vare på de melkehvite småtennene, så skaper du også gode vaner for resten av livet.

 

Referanser: 
ammehjelpen.no
helsenorge.no
nhi.no