Viktig at barn får hjelp til gode tannpleierutiner

Viktig at barn får hjelp til gode tannpleierutiner

Fluor er viktig for å forebygge hull i tennene, men det er også viktig å huske på at barn ikke skal ha for mye fluortannkrem når de pusser tennene.

”Puss, puss, så får du en suss” sang Trond Viggo og Flode i barnas beste sendetid på åttitallet. Og det gjorde han med rette. Det er nemlig viktig at barn får inn gode tannpleierutiner så tidlig som mulig, helst allerede når første melketann titter frem. For det er nettopp vanene de får som barn, som de kommer til å ta med seg videre i livet.

Barn skal ikke ha for mye fluortannkrem, så et godt tips er å bruke barnets lillefinger-negl som målestokk, og heller avslutte tannpussen med en fluortablett. Helsedirektoratet anbefaler særlig barn med økt risiko for karies å ta fluor i tillegg til å bruke tannkrem.

Smaker godt

Smaker godt

Fluortabletter er en enkel, men viktig del av barnas tannstell. Med flere gode og spennende smaker tilgjengelig, burde det heller ikke være vanskelig å få barnet til å ta dem, barna kan få selv få velge sin favoritt. Fluorix kommer i forskjellige smaker, som blant annet eple og sitron. Fluortablettene kommer også i mindre bokser som gjør at du kan variere oftere mellom de forskjellige smakene.

Fluorix gjør tannemaljen hardere og mer motstandsdyktig mot syreangrep, samtidig som fluoren i tablettene også fremmer gjenoppbyggingen av tannemaljen.

En hyggelig rutine

Fluortablettenes gode smaker skal hjelpe til med å gjøre det daglige tannstellet til en hyggelig rutine. Og barnet bør få fluortabletten som en premie etter tannpussen, kun én gang om dagen. Du velger selv om dette skal være på morgenen eller før leggetid.

Når barnet har blitt seks år eller eldre, kan du bytte ut fluortablettene med ett mildt munnskyllevann. Munnskyllevæske som har høyere konsentrasjon av fluor eller sterkere smak er forbehold voksne, og barn over tolv år.

 

Referanser:
tannlegetidende.no
nhi.no
snl.no
odont.uio.no