Barn - forkjølelse, influensa og feber

Barn - forkjølelse, influensa og feber

Er du usikker på om barnet ditt har feber, influensa eller er forkjølet? Hva kan du gjøre for å hjelpe dem? Les mer om symptomer og lindring her.

Er barnet forkjølet, eller er det starten på en influensa? Når barn er syke, kan det være vanskelig å avdekke årsaken til sykdommen eller vite hvordan du best kan hjelpe dem.

Feber er normalt hos barn. Feber er ikke en sykdom i seg selv – men et tegn på at kroppen reagerer som den skal når man er syk. Feber er kroppstemperatur på 38 grader eller mer, målt i endetarmen. Vanligvis er feber et symptom på forkjølelse, influensa, luftveisinfeksjoner eller mageinfeksjoner1.

Hvordan vet du om barnet har influensa?

Barn kan få influensa akkurat som voksne. Men hvordan får barn egentlig influensa? Influensa er en luftbåren virusinfeksjon som kan spres ved hoste og nysing, men også ved at barn er i nærkontakt med andre mennesker eller berørte overflater som f.eks. dørhåndtak eller leker2.

Influensasesongen topper seg vanligvis om vinteren, ofte mellom desember og mars2. Sykdommen varer vanligvis rundt en uke, men barn kan også føle seg slitne en stund etter at symptomene har forsvunnet6.

 

Typiske symptomer på influensa inkluderer:

  • Feber (opptil eller rundt 40 grader er normalt)
  • Frysninger
  • Hodepine og/eller sår hals
  • Redusert appetitt
  • Hoste
  • Såre muskler og ledd

Det er normalt at barnet kan være veldig trøtt og trenger mye søvn, spesielt de første dagene av sykdommen2,3.

Hvordan vet du om barnet er forkjølet?

Forkjølelse er den vanligste infeksjonen blant barn, og den overføres på samme måte som influensa – gjennom hoste, nysing, eller ved å være i nærkontakt med andre mennesker eller overflater der infeksjonen finnes8.

Det er vanlig at barn får opptil 12-14 infeksjoner hvert år, hvor forkjølelse utgjør flertallet4. Barn som er i barnehage eller på skole, eller babyer med eldre søsken har en tendens til å bli oftere forkjølet8.

Symptomer som er vanlige ved forkjølelse:

  • Nysing
  • Rennende nese
  • Slim/produktiv hoste
  • Tett nese
  • Feber (spesielt vanlig hos små barn)8

En forkjølelse varer ofte rundt en uke, men symptomer som hoste og tretthet kan vare lengre.2.

Babyer kan ikke fortelle oss at de er syke. Derfor må du se etter symptomer, som at babyen virker svak og irritabel. Hvis babyens nese er tett, kan det også ha problemer med å drikke, spise eller sove.

Myter om forkjølelse og influensa

Har du noen gang hørt eller blitt fortalt at du kan blir syk hvis du går ut med vått hår?

Det er en utbredt myte at man kan bli forkjølet eller få influensa bare av å være utsatt for kald luft. Dette er ikke nødvendigvis sant, da viruset må være tilstede for at man faktisk skal bli syk. Men det er riktig at kaldt vær kan gjøre oss mer utsatt for sykdommer og infeksjoner. Sørg derfor for å kle på barnet etter værforholdene2.

Kan en bli forkjølet eller få influensa hvis en fryser?

Hva kan du gjøre for at barnet skal føle seg bedre?

Det finnes ingen behandling for forkjølelse eller influensa2,8. Men du kan lindre barnets smerte og ubehag mens de er syke. Vanlige reseptfrie legemidler som paracetamol kan bidra til å redusere feber og kan lindre noe av irritabiliteten og smerten2.

Når barn har feber, forkjølelse eller influensa, bør du gjøre følgende for å lindre ubehaget:

  • Sørg for at barnet får i seg rikelig med væske. Det kan være lurt å bytte mellom vann, juice, saft eller lignende. La barnet spise en ispinne eller drikke av et morsomt sugerør hvis det gjør det lettere å få i seg litt væske2.
  • Hvis barnet har feber, kan det hjelpe å ta av klær eller dyne/teppe.
  • Gi barnet nødvendig tid til å hvile, men la også barnet leke hvis de vil. Aktivitetsnivået kan være varierende7.
  • Hvis barnet har tett nese, kan du hjelpe med å rense nesen. Spesielt små barn og babyer trenger hjelp til dette. Da kan du f.eks. bruk saltvann, nesespray eller nesedråper. Du kan få flere råd fra ditt lokale apotek.

Husk at du alltid kan spørre de ansatte på apoteket eller barnets fastlege om råd og informasjon om hvordan du best kan lindre barnets smerte og ubehag.

Når bør du bekymre deg for forkjølelse eller influensa?

Forkjølelse, influensa eller feber er normale tilstander hos barn, og som regel vil ikke barn oppleve noen komplikasjoner. De fleste barn får en mild infeksjon, og mer alvorlige tilfeller ses normalt bare hos små barn under 2 år, spesielt barn under 6 måneder2.

Høy feber trenger ikke alltid være noe å bekymre seg for, og det er vanlig at barns temperatur stiger raskt.  Barn har vanligvis høyere temperatur enn voksne5. Vær heller oppmerksom på barnets allmenntilstand. Er barnet engasjert i lek? Virker barnet slapt og svakt? Får barnet i seg væske? Tisser barnet?

I noen situasjoner kan det være grunn til bekymring. Kontakt legen hvis:

  • Barnet verken drikker eller tisser
  • Barnet blir plutselig slapt og sløvt, vil ikke leke og virker uoppmerksomt/ukonsentrert
  • Feberen varer i mer enn 3 dager uten tegn til bedring
  • Barnet er 6 måneder eller yngre
  • Barnet har kramper sammen med feber
  • Barnets nakke blir stiv eller det er vanskelig å vippe hodet frem og tilbake

Hvis du er i tvil eller bekymret, er det alltid best å kontakte eller rådføre seg med fastlege eller legevakt. Du kjenner barnet best og er derfor den som best kan se etter uvanlige symptomer eller endret adferd4,5,7.

FAQ

Hva kan jeg gjøre når barnet har influensa?
Hva kan jeg gjøre når barnet er forkjølet?
Når bør jeg bekymre meg for barnets forkjølelse, influensa eller feber?
Hvor lenge varer vanligvis feber?
Når kan barnet komme tilbake til dagmamma, barnehage eller skole?

NO-IBUM-2300009

  1. ​​Børnelægernes Børnetips. (2022). Retrieved Dec 2022, from regionh.dk/boernelaegernesboernetips: https://www.regionh.dk/boernelaegernesboernetips/symptomer/Documents/BBT-faktaark-feber.pdf
  2. ​Læger Formidler. (2022). Influenza hos børn. Retrieved Dec 2022, from laegerformidler.dk: https://www.laegerformidler.dk/influenzaboern/
  3. ​dk. (2020). Influenza. Retrieved Dec 2022, from min.medicin.dk: https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/65
  4. ​Region Midtjylland. (n.d.). Forkølelse. Retrieved Dec 2022, from sundhed.rm.dk: https://www.sundhed.rm.dk/sundhedstilbud/born-og-unge/vejledninger-til-foraldre-med-syge-born/forkolelse/
  5. ​dk, 1. (n.d.). Feber. Retrieved Dec 2022, from rigshospitalet.dk: https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Feber-30762.aspx
  6. ​dk, 2. (n.d.). Influenza. Retrieved Dec 2022, from rigshospitalet.dk: https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Influenza-30770.aspx
  7. ​dk, 1. (2021). Feber hos børn. Retrieved Dec 2022, from sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/infektioner/feber-hos-boern/
  8. ​dk, 2. (2021). Forkølelse. Retrieved Dec 2022, from sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/sygdomme/virusinfektioner/forkoelelse/