Hvordan få barn til å ta medisinen sin?

Hvordan få barn til å ta medisinen sin?

Å gi barn medisin kan være en kamp. Her kan du finne noen tips for å gjøre det til en bedre opplevelse for både barnet og deg selv.

Noen ganger kan det være utfordrende å gi barn medisin. Barn kan synes det er ubehagelig eller litt skummelt, men det finnes måter du som voksen kan gjøre medisintaking til en bedre opplevelse.

Hvordan gjøre det å ta medisin til en bedre opplevelse for barnet

Når barn er syke og trenger å ta medisin – kanskje til og med for første gang – kan det være vanskelig å vite hvordan det best kan gjøres.

Her finner du tips og råd om hvordan du kan gi barn medisin1)

Som voksen er det viktigste å ikke stresse eller skremme barnet. Det er lurt å involvere barnet i prosessen og fortelle hva som skal skje og hvorfor1. Noen barn vil ha mye informasjon både om sykdom og, medisinene, så prøv å tilpass individuelle behov for å bli involvert og informert2.

Eldre barn har særlig godt av å få ta ansvar, og lære det å ta vare på egen helse2.

Sørg for at barnet føler seg trygg og komfortabel slik at de får en positiv opplevelse når medisin skal tas. Gi alltid ros til barnet underveis, eventuelle små belønninger i etterkant kan også være til hjelp2.

Du kan alltid spørre barnets fastlege eller ditt lokale apotek om tips og råd.

Vurder ulike typer

Du kjenner barnet best. Har barnet f.eks. vanskeligheter med å svelge tabletter? Husk at noen medisiner finnes i forskjellige former2. Spør på apoteket om det er andre alternativer, for eksempel stikkpiller, brusetabletter eller mikstur tilgjengelig.

Det er viktig at en ikke endrer barnets medisiner uten å snakke med helsepersonell.  Husk alltid å spørre fastlegen eller på apoteket om råd dersom du er ute etter alternative typer medisiner.

Prøv å blande medisinen med noe søtt

Enten barnet ikke liker smaken eller generelt har vanskelig for å ta medisinen sin, kan det hjelpe å blande medisinen med noe søtt. Du kan prøve på å blande flytende medisin med litt av barnets favorittjuice eller saft. Tabletter kan knuses og blandes i is eller yoghurt. Du kan også ta litt syltetøy på en skje og blande inn en knust tablett. Sørg alltid for at barnet ditt spiser eller drikker alt, for å sikre riktig dosering.

Imidlertid kan ikke alle medisiner knuses eller deles. Husk derfor å se på pakningen og/eller i pakningsvedlegget for nærmere informasjon. Hvis denne informasjonen ikke kommer tydelig frem i pakningsvedlegget, bør du alltid spørre fastlegen din eller apoteket om råd.

Du må ikke blande medisin inn i babyens tåteflaske. Det kan være vanskelig å vite om barnet ditt har tatt all medisinen, og en annen smak kan skape problemer neste gang babyen spiser2.

Viktige ting å huske på når du gir barnet ditt medisin

Når du gir barnet medisin, må du alltid lese informasjonen på pakningen og/eller i pakningsvedlegget om bruk, forholdsregler og dosering. Dosering avhenger ofte av barnets vekt, så denne informasjonen er det greit å ha under kontroll.

Det er mange måter du kan prøve på å hjelpe barnet med å ta medisinen sin. Det spiller ingen rolle hvilket triks eller metode du bruker, men du må sørge for at barnet ditt får riktig dose. Pass på at det ikke er noe igjen i glasset, koppen, skjeen osv. Prøv derfor å lage så små porsjoner som mulig.

Det er også viktig å huske at en vanlig skje ikke er et nøyaktig mål. Bruk alltid et målebeger, en doseringssprøyte, en måleskje eller lignende2.

FAQ

Hvordan kan jeg gjøre det å ta medisin til en bedre opplevelse for barnet?
Hva gjør jeg hvis barnet ikke liker å ta medisinen sin?

NO-IBUM-2300008

  1. ​​Formidler, L. (2021). Sådan giver du dit barn medicin. Hentet Jan 2023 fra laegerformidler.dk: https://www.laegerformidler.dk/saadan-giver-du-dit-barn-medicin-2/
  2. ​dk. (2022). At få børn til at tage medicin. Hentet Jan 2023 fra sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/diverse/om-at-faa-boern-til-at-tage-medicin/