Fem tips for bedre søvn

Fem tips for bedre søvn

Sliter du med å sovne, holde på søvnen, eller våkner du altfor tidlig? Da kan disse tipsene fra søvneksperter være til hjelp.

Det er én ting å oppleve rastløshet midt på natten når man er spent før et jobbintervju, men å ha langvarige søvnvansker er noe annet, og kan påvirke livskvaliteten, helsen og humøret ditt. Hvis dette gjelder deg, så er du langt ifra alene: Faktisk har minst 10 prosent av den voksne befolkningen kronisk insomni, eller søvnløshet1.

Les også: Vit forskjellen på sovemiddel og sovemedisin

Akutt søvnløshet kan oppstå som en reaksjon på livshendelser som samlivsbrudd eller dødsfall1. Vanligvis varer dette i mindre enn tre måneder. Kronisk søvnløshet betegnes som insomni med varighet over tre måneder hvor man sliter med søvn tre netter eller mer per uke1.  Det kan også defineres som et søvnmønster over flere år, hvor man sliter med søvn flere ganger i uken.

Melatonin er kroppens eget søvnhormon som finnes naturlig i kroppen, og har en klar effekt på søvn, og særlig på døgnrytmen. Melatonin regnes som et trygt og bivirkningsfritt preparat av leger3, og kjøpes reseptfritt på apotek.

Omtrent en tredjedel av befolkningen rammes av søvnvansker i perioder, og kvinner snakker om sine søvnvansker oftere enn menn1. Den gode nyheten til alle som sliter med søvnproblemer er at man kan få hjelp2.

Fem dokumenterte tips for bedre søvn

Det første steget mot bedre søvn vil for de fleste være å forsøke egenbehandling ved å implementere «søvnhygieniske tiltak»1.

Her er fem tips for god søvnhygiene som du kan begynne med i dag:

  1. Ta vare på døgnrytmen1

Det er en klisjé for en grunn: Fordi det er effektivt. Forsøk å stå opp til samme tid hver dag – også i helgene. Når du våkner, åpne gardinene og utsett deg for naturlig dagslys. Unngå å ta lurene på dagtid1. Selv om det kan være utfordrende, kan dette bidra til en bedre søvnopplevelse over tid.

 

  1. Unngå koffein, alkohol og tobakk nær sengetid1

Koffein har en halveringstid på rundt fire timer, så det er lurt å unngå koffeinholdige produkter om kvelden1. Husk at koffein finnes ikke bare i kaffe, men også i te, energidrikker og brus som Coca Cola og Pepsi Max.

 

  1. Unngå store måltider og hard trening tre timer før leggetid1

Ligg ikke sulten i sengen, men heller ikke mett: Planlegg store måltider i god tid før sovetid. Du skal gjerne trene, men unngå de harde øktene sent på kveldstid.

 

  1. Bruk sengen og soverommet til soving, og ikke annet1

Bruk sengen kun til søvn (og sex)1. Det er viktig å assosiere sengen og soverommet med søvn. Folk som sliter med søvnproblemer assosierer ofte sengen og soverommet med frykten for ikke å få sove1.

For å endre denne tankemåten, kan du følge disse rådene:

  • Stå opp igjen hvis du ikke får sove innen 20 minutter. Unngå å se på klokken hvis du kan. Ikke gå tilbake til sengen før du føler deg søvnig igjen. Du kan gjøre noe avslappende, som å lese en bok eller lytte til rolig musikk, men unngå aktiviteter som er stimulerende eller belønnende, som tv, gaming og spising.
  • Dette bør gjøres i kombinasjon med tipsene i punkt 1 for å bevare døgnrytmen.

 

  1. Avspenningsøvelser du kan gjøre i sengen1

Blant øvelsene du kan prøve ut er:

  • Start fra føttene og beveg deg oppover: Stram en muskelgruppe (legg, lår, rumpe, mage og så videre) av gangen så mye du kan, og hold spenningen i et par sekunder1. Deretter slipper du muskelen, og beveger deg til neste muskel. Du vil kjenne stor forskjell og du vil også kunne oppdage om du ligger anspent i sengen.
  • Meditasjon1.
  • Øvelser i mindfulness, eller oppmerksomt nærvær1.

 

Til slutt er det lurt å ikke vurdere din egen søvn ut fra hvor mange timer du sover2. Dette er fordi kvaliteten på søvnen, altså hvor mange timer du får med dyp søvn, er like viktig som antallet med timer2. En god regel er at hvis du føler deg uthvilt på dagen, så har du fått nok søvn2.

Melatonin er et effektivt behandlingsalternativ til lysbehandling ved døgnrytmelidelse. Produktet kjøpes reseptfritt på apotek.

Melatonin Orifarm 3 mg (melatonin) er et reseptfritt legemiddel til korttidsbehandling av jetlag hos voksne over 18 år. Standarddose er 3 mg (1 tablett) daglig i maksimalt 5 dager. Maksimum daglig dose er 6 mg. Produktet bør ikke tas under graviditet og ved amming eller dersom du er allergisk overfor melatonin eller noen av de andre innholdsstoffene. Lege må kontaktes dersom du ikke føler deg bedre eller hvis du føler deg verre. Melatonin Orifarm skal ikke inntas sammen med mat. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder:

1: NEL om søvnforstyrrelser: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/psykiatri/tilstander-og-sykdommer/sovnforstyrrelser/insomni

2: Bok: Bedre søvn, av lege og søvnforsker Bjørn Bjorvatn: https://issuu.com/fagbokforlaget/docs/bedre_s_vn_3._utg._9788245037180_?fr=sM2Q3YjQ3MzAxNjU

3. https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/melatoninbehandling-av-sovnproblemer

ID-nummer: NO-MELA-2300001

Foto: Shutterstock