Opplever du søvnproblemer? Råd og veiledning

Opplever du søvnproblemer? Råd og veiledning

Søvnproblemer er veldig vanlig, og det finnes flere mulige behandlinger av det. Les mer om årsaken til søvnvansker og få våre tips til hvordan du fikser det.

Søvnproblemer

En av tre voksne opplever søvnproblemer(1). Dersom du er av dem, er det viktig at du tar det med ro og forsøker å ikke stresse med det. Det er nemlig vanlig for mange å slite med søvnen(1). Når det er sagt, er tilstrekkelig søvn viktig for å fungere godt i hverdagen, og det har stor påvirkning på din produktivitet og humør. Her får du gode råd til hvordan du skal håndtere dine søvnproblemer, slik at du kan ta kontroll over hverdagen igjen.

Hva er søvnproblemer?

Søvnproblemer er vansker med å falle i søvn eller opprettholde en god søvnsyklus gjennom hele natten. Det innebærer at du har problemer med å sovne, våkner flere ganger i løpet av natten, våkner for tidlig og/eller ikke føler deg uthvilt når du våkner. Dårlig søvn oppstår ofte som en reaksjon på en situasjon, for eksempel stress, sykdom eller bråk fra naboer, men problemene kan fortsette selv når disse omstendighetene endrer seg(2).

Opplever du søvnproblemer? Finn symptomene her

  • Uopplagt og lavt energinivå
  • Humørsvingninger
  • Redusert konsentrasjonsevne
  • Nedsatt arbeidsevne

Det finnes mange årsaker til søvnproblemer

Stress, sykdom og andre bekymringer er vanlige årsaker til søvnproblemer. Det knytter seg ofte til hendelser i livet ditt, fra dagligdagse, til mer ekstraordinære. Kortvarige søvnproblemer kan for eksempel skyldes bekymringer i jobbsammenheng, mens sykdomsforløp som ikke er kartlagt ennå kan gi langvarige søvnproblemer.

Årsaker til søvnvansker

  • Personlige problemer/bekymringer
  • Psykiatriske tilstander (angst og depresjon)
  • Døgnrytme søvnforstyrrelser (rastløse bein og søvnapne)
  • Bivirkninger fra legemidler
  • Mangelfull søvnhygiene
  • Sykdommer (kroniske smerter blant andre lidelser)

 

Les også: Fakta om norske søvnvaner

Behandling av søvnproblemer: Få våre gode råd

Det aller første du bør gjøre for å behandle dine søvnforstyrrelser, er å gå systematisk til verks og legge til rette for å få god nattesøvn. Dette innebærer å finne den underliggende årsaken til problemene. Gjør du dette, har du bedre forutsetning for å velge riktig behandlingsmetode og takle søvnvanskene effektivt. Søvnproblemer behandles med eller uten medisiner, eller ved å bruke en kombinasjon av legemidler og tiltak.

Behandlingsformer uten medisin

Avspenningsøvelser, lysbehandling og søvnrestriksjon er effektive behandlingsformer for søvnvansker. Søvnrestriksjon innebærer i praksis å være konsekvent med å bruke sengen kun til å sove, og redusere all annen aktivitet i den. Stimuluskontroll er en annen behandling, som tar sikte på å gjenopprette en positiv sammenheng mellom seng og søvn.

Melatonin hjelper med å justere døgnrytmen

Melatonin er et hormon som finnes naturlig i kroppen, og for noen kan et tilskudd av dette bidra til å stabilisere døgnrytmen(3). En stabil døgnrytme spiller direkte inn på kvaliteten av søvnen. Når kroppen produserer melatonin, blir vi trøtte(4). Den er på sitt høyeste midt på natten, mens den skilles ut i svært små mengder på dagtid. Din alder påvirker også produksjonen. Jo eldre du er, desto lavere er melatoninproduksjonen(3).

Flere tips for å håndtere dine søvnvansker

Det finnes dessuten flere andre måter å håndtere dine søvnproblemer. Du kan for eksempel starte med å etablere noen rutiner og sørge for at du innarbeider en rytme i søvnen. Andre konkrete tips er å få tilstrekkelig med dagslys og dersom du våkner om natten, unngå sterkt lys, enten fra skjerm eller lampe.

Sliter du med å snu døgnrytmen? Vi har samlet 10 tips for å fikse døgnrytmen.

 

Ofte stilte spørsmål om søvnproblemer

Hvorfor får jeg ikke sove?
Jeg våkner tidlig og får ikke sove igjen. Hva skal jeg gjøre?