Søvnproblemer er veldig vanlig, og det finnes flere mulige behandlinger av det. Les mer om årsaken til søvnvansker og få våre tips til hvordan du fikser det.
Søvnproblemer
En av tre voksne opplever søvnproblemer (1). Dersom du er av dem, er det viktig at du tar det med ro og forsøker å ikke stresse med det. Det er nemlig vanlig for mange å slite med søvnen (1). Når det er sagt, er tilstrekkelig søvn viktig for å fungere godt i hverdagen, og det har stor påvirkning på din produktivitet og humør. Her får du gode råd til hvordan du skal håndtere dine søvnproblemer, slik at du kan ta kontroll over hverdagen igjen.
Hva er søvnproblemer?
Søvnproblemer er vansker med å falle i søvn eller opprettholde en god søvnsyklus gjennom hele natten. Det innebærer at du har problemer med å sovne, våkner flere ganger i løpet av natten, våkner for tidlig og/eller ikke føler deg uthvilt når du våkner. Dårlig søvn oppstår ofte som en reaksjon på en situasjon, for eksempel stress, sykdom eller bråk fra naboer, men problemene kan fortsette selv når disse omstendighetene endrer seg (2).
Opplever du søvnproblemer? Finn symptomene her
- Uopplagt og lavt energinivå
- Humørsvingninger
- Redusert konsentrasjonsevne
- Nedsatt arbeidsevne
Det finnes mange årsaker til søvnproblemer
Stress, sykdom og andre bekymringer er vanlige årsaker til søvnproblemer. Det knytter seg ofte til hendelser i livet ditt, fra dagligdagse, til mer ekstraordinære. Kortvarige søvnproblemer kan for eksempel skyldes bekymringer i jobbsammenheng, mens sykdomsforløp som ikke er kartlagt ennå kan gi langvarige søvnproblemer.
Årsaker til søvnvansker
- Personlige problemer/bekymringer
- Psykiatriske tilstander (angst og depresjon)
- Døgnrytme søvnforstyrrelser (rastløse bein og søvnapne)
- Bivirkninger fra legemidler
- Mangelfull søvnhygiene
- Sykdommer (kroniske smerter blant andre lidelser)
Les også: Fakta om norske søvnvaner
Behandling av søvnproblemer: Få våre gode råd
Det aller første du bør gjøre for å behandle dine søvnforstyrrelser, er å gå systematisk til verks og legge til rette for å få god nattesøvn. Dette innebærer å finne den underliggende årsaken til problemene. Gjør du dette, har du bedre forutsetning for å velge riktig behandlingsmetode og takle søvnvanskene effektivt. Søvnproblemer behandles med eller uten medisiner, eller ved å bruke en kombinasjon av legemidler og tiltak.
Behandlingsformer uten medisin
Avspenningsøvelser, lysbehandling og søvnrestriksjon er effektive behandlingsformer for søvnvansker. Søvnrestriksjon innebærer i praksis å være konsekvent med å bruke sengen kun til å sove, og redusere all annen aktivitet i den. Stimuluskontrol er en annen behandling, som tar sikte på å gjenopprette en positiv sammenheng mellom seng og søvn.
Melatonin hjelper med å justere døgnrytmen
Melatonin er et hormon som finnes naturlig i kroppen, og for noen kan et tilskudd av dette bidra til å stabilisere døgnrytmen (3). En stabil døgnrytme spiller direkte inn på kvaliteten av søvnen. Når kroppen produserer melatonin, blir vi trøtte (4). Den er på sitt høyeste midt på natten, mens den skilles ut i svært små mengder på dagtid. Din alder påvirker også produksjonen. Jo eldre du er, desto lavere er melatoninproduksjonen (3).
Flere tips for å håndtere dine søvnvansker
Det finnes dessuten flere andre måter å håndtere dine søvnproblemer. Du kan for eksempel starte med å etablere noen rutiner og sørge for at du innarbeider en rytme i søvnen. Andre konkrete tips er å få tilstrekkelig med dagslys og dersom du våkner om natten, unngå sterkt lys, enten fra skjerm eller lampe.
Sliter du med å snu døgnrytmen? Vi har samlet 10 tips for å fikse døgnrytmen.
Ofte stilte spørsmål om søvnproblemer
Hvorfor får jeg ikke sove?
Det kan være mange grunner til hvorfor du ikke får sove. Det viktigste er at du ikke lar dette vippe deg av pinnen. Forsøk å stå opp, lese i en bok eller gjøre andre rolige aktiviteter i lav belysning. Legg deg igjen når du blir trøtt. Dette er bedre enn å bli engstelig av å ligge søvnløs i sengen.
Jeg våkner tidlig og får ikke sove igjen. Hva skal jeg gjøre?
Dette avhenger av mange faktorer og kan skyldes alt fra sesong, til livssituasjon. Dette påvirker også hvilke muligheter du har for å fikse det. Dersom det er relatert til midlertidig stress eller sykdom, bør du la være å stresse med det. Sannsynligvis vil det gå over. Dersom det ikke blir bedre etter flere uker og du er fortsatt bekymret, kan du kontakte lege.
Når bør man oppsøke lege for søvnproblemer?
Kontakt legen din dersom du ufrivillig sovner flere ganger om dagen, bruker sovemedisin, men likevel ikke klarer å sove, og hvis du mistenker at medisin du tar påvirker søvnen din.
Referanser:
1. Helsedirektoratet, oppdatert 16. januar 2017, hentet inn 4. mars 2024, tilgjengelig fra: https://www.helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker
2. Norsk Helseinformatikk, oppdatert 27. mars 2021, hentet inn 4. mars 2024, tilgjengelig fra: https://nhi.no/symptomer/psyke-og-sinn/sovnforstyrrelser-hos-voksne-veiviser?page=all
3. Helse-Bergen, Melatoninbehandling av søvnproblemer, oppdatert august 2023, hentet inn 4. mars 2024, tilgjengelig fra:
https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/melatoninbehandling-av-sovnproblemer
4. Norsk Helseinformatikk, oppdatert 22. oktober 2021, hentet inn 4. mars 2024, tilgjengelig fra: https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/melatonin
NO-MELA-2400006 – april 2024