Søvnmangel kan påvirke vår prestasjonsevne og hvordan vi utfører hverdagslige gjøremål. Finn symptomer, konsekvenser av og råd til å håndtere søvnmangel.
Søvnmangel kan påvirke deg mer enn du tror. Du kjenner sikkert igjen følelsen av å være ukonsentrert og døsig etter en natt med lite søvn. Søvn er avgjørende for at du kan prestere og utrette nok av det du vil i løpet av dagen. Konsekvenser av søvnmangel varierer likevel mellom mennesker, ettersom vi har ulike behov for søvn og ulike forutsetninger for å takle dårlig søvn. Her kan du finne gode råd til hvordan du håndterer å få for lite søvn.
Hvordan påvirker søvnmangel presentasjonene dine?
Leser du til eksamen, eller forbereder du deg til en viktig presentasjon på jobb i morgen? Da kan det være fristende å bli sittende og lese til langt på natt. Selv om dette kan virke som en god idé, kan det forårsake mer vondt enn godt. Er du opptatt av å prestere og gode resultater, er det bedre å starte før enn å bli sittende for lenge oppe.
Tre gode grunner til å legge deg tidlig hvis du skal prestere i morgen:
1. Du utfører kognitive oppgaver dårligere
Forskning på blant annet studenter viser at søvnmangel direkte påvirker prestasjonsevnen. Faktisk presenterte de som hadde sovet for lite dårligere enn de som hadde drukket alkohol kvelden før (1).
2. Lav konsentrasjonsevne og generell lav yteevne
For lite søvn kan påvirke hvor godt man klarer å fokusere på oppgaver og problemløsning. Dette er en betydelig del av å prestere på jobb og skole, og derfor bør du prioritere å få nok søvn (2).
3. Søvnmangel kan forårsake problemer på jobb
Jobber du skift eller har lange arbeidsøkter, kan dette forverre søvnforstyrrelser, som igjen kan påvirke evne til å fatte klare beslutninger (3).
Lytt til pod kasten: Spis deg til bedre hukommelse og læreevne
Symptomer på søvnmangel
Søvnbehovet varierer fra person til person, og mens enkelte klarer seg med mindre enn seks timers søvn, vil andre trenge ni timers søvn for å fungere optimalt dagen etter. Begge deler er normalt. Når det er sagt, er det noen tegn du kan se etter hvis du mistenker at du får for lite søvn.
Tegn på for lite søvn
- Trøtt og ‘groggy’
- Irritabel og kortere lunte
- Skiftende humør
- Lav konsentrasjonsevne
- Problemer med hukommelse
Årsaker til søvnmangel
Det er viktig å kategorisere årsakene til søvnproblemene. Man deler gjerne inn personer etter de som ikke har en klar ytre årsak til problemene, altså ingen underliggende sykdom eller ytre faktor. Den andre gruppen er personer med flere tilstander som lever side om side og som påvirker søvnen. Depresjon og insomni er de vanligste diagnosene i denne gruppen. Behandlingen av søvnproblemer avhenger av årsaken bak de og er derfor individuell.
Konsekvenser av søvnmangel
Dersom du opplever søvnmangel over en lengre periode, kan dette øke sannsynligheten for å utvikle sykdommer (4). Psykiske lidelser, diabetes og overvekt er blant lidelsene som er koblet til langvarig søvnmangel. Når det er sagt, er vår toleranse stor og man kan gå lenge med begrenset søvn. Det er imidlertid viktig å ta søvnmangel på alvor. Du må innarbeide gode rutiner for søvn og være konsekvent med leggetider, fysisk aktivitet og legge klare retningslinjer for
hvordan soverommet skal benyttes.
Råd til bedre søvn
Skap en god døgnrytme
Nøkkelen til å forbedre din søvn, ligger i døgnrytmen din. Det er flere elementer som spiller inn i dette, blant annet gode rutiner for mosjon, kosthold og mental aktivitet. Det er viktig å ikke la søvnmangelen eller den forstyrrede døgnrytmen vippe deg av pinnen, og være snill mot deg selv. Det kan ta tid å realisere tiltakene, men du kan samtidig forvente å se effektive resultater.
Les videre: 10 tips for å fikse eller snu døgnrytmen din
Lysbehandling
Forstyrrelser i produksjonen av søvnhormonet melatonin kan forårsake søvnproblemer. Ofte kan man bruke lysbehandling for å motvirke dette. Melatonin produksjonen blir hemmet når øynene våre blir eksponert for dagslys. Når sola går ned, skilles melatonin ut og vi blir søvnige. Derfor spiller det en avgjørende rolle for kroppens biologiske klokke. En dagslyslampe kan hjelpe dersom du våkner for tidlig, jobber natt eller sliter med lite energi og tretthet i vintermånedene. Lysbehandling må tilpasses etter hvilke problemer du opplever, det er derfor lurt å rådføre seg med legen som kan hjelpe med tilpasning.
Melatonin kan hjelpe på døgnrytmen
Dersom du sliter med å holde styr på døgnrytmen din, har melatonin en viktig rolle ved å regulere den slik at du får sove om kvelden. Melatonin omtales både som kroppens «søvnhormon» eller «mørkehormonet» (5).
Det er forskjell på melatonin og sovemedisin
Det finnes en rekke moderne sovemedisiner som er effektive i kortsiktig behandling av søvnmangel. De skrives imidlertid ut med forsiktighet. Mange opplever også at man ikke føler seg uthvilt selv når man har sovet. Sovemedisin kan også være vanedannende (6). Vanlig melatonin skiller seg fra tradisjonell sovemedisin, fordi det ikke er vanedannende.
Ofte stilte spørsmål om søvnmangel
Hvor mange timer er for lite søvn?
Hvor mange timer søvn du trenger avhenger fra person til person. Man sier at alminnelig søvnvarighet for en voksen person er i gjennomsnitt sju timer. En ungdom mellom 14 og 17 år er anbefalt å få åtte til ti timer søvn hver natt. 6 timers nattesøvn er et minimum for de aller fleste.
Er for lite søvn farlig?
Søvnmangel er ikke nødvendigvis farlig, men dette avhenger av hvor lenge du har opplevd søvnmangel og hvor alvorlig du føler det er. Det er vanskelig å kartlegge når man skal oppsøke lege og når man skal «vente og se». Dersom det påvirker deg mye og plagene er store, er det lurt å ta kontakt med en lege.
Kan man få hodepine av å sove for lite?
Det er normalt å få hodepine av søvnmangel (7). Vondt i hodet, svimmelhet eller fremmedfølelse i kroppen er ubehagelige konsekvenser av for lite søvn. Opplever du stress eller drikker du for lite vann, kan dette bidra til å forsterke plagene. Snakk gjerne med en fastlege hvis du vil ha mer klarhet i hvorfor du opplever hodepine.
Referanser:
Referanser:
- Forskning.no, oppdatert 20. august 2020, hentet inn 1. mars 2024, tilgjengelig fra: https://forskning.no/adhd-norges-forskningsrad-partner/kan-bedre-sovn-hjelpe-barn-med-adhd-og-laerevansker/1729143
- Norsk Helseinformatikk, oppdatert 20. juli 2023, hentet inn 1 mars 2024, tilgjengelig fra: https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/en-god-natts-sovn
- Sykepleien, oppdatert 11. mars 2013, hentet inn 1. mars 2024, tilgjengelig fra: https://sykepleien.no/forskning/2013/02/skiftarbeid-gir-sovnproblemer
- Helsedirektoratet, oppdatert 16. januar 2017, hentet 1. mars 2024, tilgjengelig fra:
https://www.helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker - Norsk Helseinformatikk, oppdatert 22. Oktober 2021, hentet 1. mars 2024, tilgjengelig fra: https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/melatonin
- Helsenorge, oppdatert 22. oktober 2021, hentet 1. mars 2024, tilgjengelig fra:
https://www.helsenorge.no/medisiner/vanedannende-medisiner/ - Helse Bergen, oppdatert februar 2022, hentet 1. mars 2024, tilgjengelig fra: https://www.helse- bergen.no/4aa712/siteassets/seksjon/sovno/documents/sovn--migrene_sovn-2-2022.pdf
NO-MELA-2400007 – april 2024