Påvirker halsbrannen sexlivet ditt?

Påvirker halsbrannen sexlivet ditt?

Mindre energi gir ofte mindre lyst. Trodde du hyppige anfall av halsbrann var en filleting? Vel da må du tro om igjen. Halsbrann er ikke bare plagsomt – for noen kan det gå ut over sexlivet.

Kanskje du er en av mange som har lyst, men som rett og slett ikke orker?

Personer som sliter med hyppige halsbrannplager kan være mindre opplagt, ha mindre energi samt plages av smerter i brystet. Da er det kanskje ikke så rart at noen snur seg og sovner, når partneren kanskje har lagt helt andre planer.

Det er verdt å merke seg at halsbrann ofte forverres i når man ligger fordi press på mellomgulvet kan føre til lekkasje mellom magen og spiserøret. Dessuten kan halsbrann forverres hvis man sover i en typisk horisontal stilling, og heving av sengeenden kan være ett generelt råd mot forverring av symptomer på natt for å unngå press på mellomgulvet.

Derfor kan man få halsbrann

Mellom spiserøret og magen sitter en lukkemuskel. Denne «ventilen» skal sørge for at det sure mageinnholdet ikke kommer opp i spiserøret. Når denne muskelen ikke fungerer som den skal, kan det sure mageinnholdet komme opp i halsen. Dette kaller vi refluks.

Mange nordmenn sliter med halsbrann som stadig vender tilbake. Tilstanden kan påvirke livskvaliteten, og da kan det være en fordel å bli kvitt halsbrann.

Halsbrann kan lindres

Forskningsresultater forteller oss at halsbrann er et større problem enn mange av oss er klar over, og flere forskjellige reseptfrie legemidler som kan hjelpe mot halsbrann finner du på ditt nærmeste apotek.

 

Hyppigheten og graden av halsbrannplager avgjør ofte hvilken behandling du bør velge. Les mer her. 

Hvis du innimellom plages av halsbrann og andre ubehag knyttet til for mye magesyre, kan det syrenøytraliserende produktet Titralac fungere som en god løsning.

Titralac® er et reseptfritt legemiddel som inneholder kalsiumkarbonat. Brukes til voksne over 18 år ved for mye magesyre, magesår, halsbrann og sure oppstøt. 1-2 tabletter ved behov. Maksimaldose: 20 tabletter daglig. Skal ikke brukes ved nedsatt nyrefunksjon eller dersom du har blødninger i mage-tarmkanalen. Lengre tids bruk av høyere dose bør kun foregå i samråd med lege.  Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:
https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser
Ingela Wiklund. Review of the Quality of Life and Burden of Illness in Gastroesophageal Reflux Disease Digestive Diseases 2004;22:108–114 Dig Dis 2004;22:108–114