Det nye fluor-produktet er en genial 2 i 1-løsning for deg som vil sikre at barna, samt deg selv, får tilskudd av vitamin D samtidig som god tannhygiene sikres.
Særlig hvis man selv er oppvokst med en fluortablett etter kvelds pussen, så faller dette som en naturlig del av kvelds rutinen som vi vil videreføre til neste generasjon. Fluorboksen får en selvsagt plass ved siden av tannkremen, og for de fleste kreves det svært liten overtalelse da de fleste synes at disse tygge– og sugetablettene smaker ganske godt.
Det er velkjent at fluor bidrar til å opprettholde tannmineraliseringen, men det mange kanskje ikke vet er at også vitamin D bidrar til å opprettholde normale tenner. Kostholdsundersøkelser viser at de færreste i Norge får i seg tilstrekkelig vitamin D fra kostholdet til å dekke behovet. Ved å velge denne 2 i 1-løsningen med både fluor og D-vitamin kan helsefordelene bli enda større. Fluortabletten er spesielt godt egnet for de barna som vegrer seg for å svelge tabletter, da fluortabletten kan tygges eller suges og kommer i en smak tilpasset barn.
Fluortabletter kan bidra til sterke tenner hos barn i vekst. D-vitamin er viktig for opptaket av kalsium i kroppen, som finnes i skjelettet. Disse to har derfor kanskje en større sammenheng enn man først skulle trodd.
Kombinasjonen fluortablett og D-vitamin gir oss et unikt duoprodukt, hvor begge disse punktene oppfylles:
- Bedret tannhelse for både barn i vekst og voksne.
- Påfyll av vitamin D, som mange i Norge har behov for tilskudd av – kanskje også uten at de selv vet om det. I tillegg til at dette vitaminet er viktig for tennene, har det også mange andre funksjoner.
Fluortablett med vitamin D kommer med eple smak.
I Norge er vi avhengig å få i oss nok D-vitamin gjennom maten vi spiser, fordi sol mengden er for liten. Dette gjelder særlig i perioden oktober til april, når kroppen ikke produserer tilstrekkelig D-vitamin. Dersom man ikke er helt sikker på at man får i seg nok vitamin D gjennom kostholdet, anbefaler Helsedirektoratet et tilskudd.
Det er heller ikke mange matvarer med et naturlig innhold av vitamin D, men fet fisk, som laks, ørret og makrell er en god kilde. Det er en kjent sak at mange barn ikke er de største tilhengerne av fisk, og dette gjenspeiles også i kostholdsundersøkelser blant unge. Disse tallene viser at 4.– og 8.-klassinger i snitt oppgir å spise 24 gram fisk daglig, noe som viser at de færreste unge når opp til anbefalingen om totalt 300-450 gram fisk i uken.
Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til D-vitamin gjennom kostholdet. Prøv denne superenkle og mettende salaten med quinoa og grønt.
Dette kan ha en sammenheng med at mange barn ikke liker fisk, til tross for de voksnes gjentatte forsøk, og at voksne heller ikke er så flinke til å spise nok fisk. At en rekke matvarer og tilskudd er tilsatt vitamin D, er av stor betydning for vitamin D-status blant nordmenn. En fluortablett som denne, som også inneholder D-vitamin, vil derfor være nyttig for å sikre god D-vitaminstatus blant unge. Det er likevel viktig å merke seg at D-vitamin som tilskudd ikke er ment som en sovepute, og at man fortsetter å forsøke å dekke kroppens behov gjennom kostholdet – så langt det lar seg gjøre.
Både fluor og vitamin D er viktig for tennene. Nycodent Fluortablett med vitamin D er en tablett med god smak som kan tygges eller suges, og kan inntas daglig av alle over 3 år. Slik kan dere fokusere på sunn mat og gode vaner, samtidig som dere vet at dere sjekker av på viktige punkter. Barn og ungdom med regulering kan også ha godt av en fluortablett i tillegg til vanlig tannkrem.
- Det ytre laget av emaljen på tennene er ekstremt hardt og mineralisert. Fluorid bidrar til å opprettholde tannmineraliseringen, og gjør emaljen på tennene hardere. Derfor brukes fluorid hyppig i tannkrem og munnskyld i tillegg til i fluortabletter.
- Fluorid bidrar til å opprettholde tannmineralisering.
- Skadeprosessen i tennene starter med matrester som blir liggende på grunn av dårlig tannstell. Derfor er det viktig at du som voksenperson lærer barna å pusse tennene riktig, samt følger med på at rådene følges.
Referanser:
Helsedirektoratets rapport: Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god D-vitamin-status?, Legehåndboka om tannråte, Legehåndboka om mineraler og sporstoffer, Legehåndboka om vitamin D-mangel, Ungkost Rapport