Jobber du skift? Dette kan hjelpe på døgnrytmen

Jobber du skift? Dette kan hjelpe på døgnrytmen

Melatonin kan bidra til å stabilisere døgnrytmen etter «jet lag» ved turnus- og skiftarbeid4.

Skiftarbeid og turnus sørger for det er noen kontinuerlig på jobb og holder hjulene i gang mens de fleste sover. Sykepleiere, flyverter– og vertinner, brannfolk, politi, trailersjåfører og ansatte i ulike beredskapsinstanser og yrker hvor folk er på arbeid døgnet rundt, vil kunne oppleve konflikt mellom den indre rytmen og den døgnrytmen man påtvinger kroppen som følger av ugunstig arbeidstid1.

Les også: Søvnløs? Dette kan du gjøre

Når du prøver å gjennomføre komplisert og nøyaktighetskrevende arbeid mens du er trøtt og ufokusert, blir det som å skru opp vanskelighetsgraden på alt du gjør2. Selv enkle oppgaver kan virke uoverkommelige når kroppen skriker etter søvn. Lange arbeidsøkter, særlig om natten, kan føre til nedsatt funksjon og kan øke risikoen for feilhandlinger2. Avanserte arbeidsoppgaver bør derfor legges til dagtid og utenom lange økter, hvis det lar seg gjøre2.

Slik påvirker søvnen prestasjoner på jobb

 

At man kan øke produktiviteten ved å bruke mindre tid på å sove er en myte1. Om man må starte arbeidsdagen svært tidlig i forhold til sin egen døgnrytme, vil man ofte oppleve unødvendig tretthet som igjen leder til nedsatt produktivitet, lavere kvalitet i problemløsning, dårligere konsentrasjon og mer irritasjon1.

Har du opplevd varierende humør eller andre endringer etter at du begynte å jobbe skift? Du er ikke alene; det finnes dokumenterte negative psykiske effekter knyttet til både lange arbeidstider og nattearbeid2. Man kan bli så vant til å være trøtt at man ikke lenger er klar over det – og dermed undervurdere hvor mye trøttheten påvirker utførelsen av arbeidsoppgavene1!

Les også: Slik påvirker søvn prestasjonene dine

Uthvilte ansatte har (kanskje ikke sjokkerende) vist seg å derimot være gladere, sunnere, mindre stresset og mer produktive enn de som er mindre utvilt1. Disse rapporterer også om færre søvnproblemer. Det er derfor svært viktig å ta vare på seg selv ved å etablere gode søvnrutiner. Noen kan dra nytte av tilskudd av søvnhormonet melatonin, som bidrar til å justere døgnrytmen ved å fremskynde søvn4.

Melatonin for å stabilisere døgnrytmen

Melatonin er kroppens eget søvnhormon som finnes naturlig i kroppen, og har en klar effekt på søvn, og særlig på døgnrytmen. Melatonin Orifarm 3 mg regnes som et trygt preparat3 og kjøpes reseptfritt på apotek.

For de som sliter med jetlag, kan melatonin bidra til en mer stabil døgnrytme. Melatonin har best effekt ved fremskyndelse av søvn slik at man kan gjenopprette søvnbalansen etter behov4.

Et viktig poeng er at melatonin ikke er vanedannende5 og regnes som et produkt som sjeldent gir bivirkninger4. Dermed kan du sove godt – bokstavelig talt.

Fortsatt søvnløs? Hør denne podcastepisoden av Friskere Viten hvor en av landets fremste søvneksperter deler sine beste råd for god søvn

 

Melatonin Orifarm 3 mg (melatonin) er et reseptfritt legemiddel til korttidsbehandling av jetlag hos voksne over 18 år. Standarddose er 3 mg (1 tablett) daglig i maksimalt 5 dager. Maksimum daglig dose er 6 mg. Produktet bør ikke tas under graviditet og ved amming eller dersom du er allergisk overfor melatonin eller noen av de andre innholdsstoffene. Lege må kontaktes dersom du ikke føler deg bedre eller hvis du føler deg verre. Melatonin Orifarm skal ikke inntas sammen med mat. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:

  1. UiT fagblad om søvn: https://uit.no/ressurs/uit/mediebok/Labyrint0213/files/assets/common/downloads/Labyrint%2002_2013.pdf
  2. NEL om skiftarbeid og utvidet arbeidstid: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/arbeidsmedisin/eksponeringsfaktorer/psykososialeorganisatoriske-forhold/skiftarbeid-og-utvidet-arbeidstid
  3. NEL om arbeidstid: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/arbeidsmedisin/eksponeringsfaktorer/vedlegg/arbeidstid-vedlegg-3
  4. NEL om melatonin: https://legehandboka.no/handboken/legemidler/pasientinformasjon/legemiddel/melatonin
  5. Helse-Bergen, Melatoninbehandling av søvnproblemer: https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/melatoninbehandling-av-sovnproblemer

ID-nummer: NO-MELA-2300005

Foto: Shutterstock