Pollenallergi? Sjekk tilretteleggingsmuligheter før eksamen

Pollenallergi? Sjekk tilretteleggingsmuligheter før eksamen

Det er ikke gøy å svette over matteprøver når du sliter med pollenallergi

Dessverre er pollensesongen lang og intens her i landet, og eksamenstiden for studenter og elever ligger ofte midt i bjørkepollensesongen. Bjørk er en av pollen-verstingen – allergikere plages ofte av denne typen pollen(1). 

Akutt allergi?

Utvidet tid kan være til god hjelp når du skal jobbe deg gjennom en eksamen.

Dessverre har ikke norske læresteder noen enhetlig praksis på dette området. Ta kontakt med ditt lærested i god tid for å få vite hva du må gjøre.

Hvis du vil vite mer kan du sjekke ut denne linken: https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/pollenallergi-og-rettigheter

Folkesykdom

For å dempe plagene når eksamenstiden nærmer seg, kan det være lurt å sjekke behandlingsmuligheter. Blant de produktene som kan brukes til å lindre plagene finnes det antihistaminer både reseptfrie og reseptbelagte.

Hvis du opplever at det klør i halsen, kan det være godt å ha noe å suge på. Det finnes et godt utvalg av sugetabletter på apoteket. Er du usikker hva du skal velge, spør en av de apotekansatte.

Pollenallergi er en kronisk folkesykdom som rammer over ca. 1 million mennesker i Norge(1). Tall fra Reseptregisteret viser også at over 1 million fikk allergimidler på resept tilbake i 2020(2). Det ser også ut til at flere og flere strever med pollenallergi. Det er betydelig flere kvinner enn menn som benytter seg av reseptbelagte allergimedisiner(3). 

PS: Er du russ i år? Da bør du være klar over at tobakk og alkohol kan forverre symptomene. Noe å ha i bakhodet frem til eksamen?

Referanser:

  1. Norges Astma- og Allergiforbund, oppdatert 16. februar 2023, hentet 2. februar 2024, tilgjengelig fra:
    https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/fakta-om-pollenallergi
  2. Apotekforeningen, oppdatert 23. juni 2022, hentet 2. februar 2024, tilgjengelig fra:
    https://www.apotek.no/nyhetsarkiv/statistikk/stor-%C3%B8kning-i-bruken-av-allergimidler
  3. Sykepleien utgis av Norsk Sykepleierforbund, oppdatert 28. april 2020, hentet 2. februar 2024, tilgjengelig fra: https://sykepleien.no/2020/04/over-en-million-fikk-allergimidler-pa-resept-i-fjor

 

NO-ALTI-2400003