Gjør halsbrann deg søvnløs?

Gjør halsbrann deg søvnløs?

Halsbrann forekommer gjerne når du har lagt deg, og kan da skyldes at magesyre kommer opp i spiserøret siden du ligger. Hvis du har gjentatte plager med halsbrann om natten, bør du ta grep.

Hvorfor får man halsbrann om natten?

Det finnes reseptfrie medisiner som hjelper deg gjennom døgnet og som kan gi lindring av halsbrann som oppleves om natten. 

Hvis lukkemuskelen mellom magen og spiserøret ikke fungerer slik den skal, vil det sure mageinnholdet fra magesekken komme opp i spiserøret. Dette kan oppleves som svært ubehagelig og smertefullt fordi magesyre er irriterende. Når du ligger, kan situasjonen forverres og det kan påvirke søvnen din. Symptomene varierer. Det kan være en brennende, ubehagelig følelse eller smerte i brystet og/eller øvre del av magen.

Slik kan du få hjelp

Halsbrann forbindes ofte med feil kosthold, noe som er en sannhet med modifikasjoner. Selvfølgelig er det lurt å tenke over hva du spiser og drikker, men det er ikke sikkert at endrede kostvaner alene vil fjerne problemet og gjøre deg symptomfri. Men det finnes hjelp mot halsbrannplagene.

Løsningen ligger i å redusere syrenivået i magen. Magen produserer syre kontinuerlig, men ved å blokkere protonpumpene reduseres syrenivået i magen.

 

Les også: Halsbrann er vanligere enn du tror

Dersom du bare har lette halsbrannplager som opptrer av og til kan syrenøytraliserende legemidler være et godt alternativ for å lindre halsbrannen. Slike legemidler består av baser som nøytraliserer syrene i magen, og dette gir ofte rask lindring. Titralac er et slikt syrenøytraliserende og reseptfritt alternativ som brukes ved halsbrann og sure oppstøt.

Hev sengen

For å unngå eller lindre halsbrann kan det være en idé å heve hodegjerdet på sengen ved eksempelvis å legge noen bøker under bena på sengen. Halsbrann forekommer gjerne når du har lagt deg, siden magesyre lettere kommer opp i spiserøret siden du ligger.

Videre kan det også være lurt å besøke apotek for å be om hjelp. De kan tilby forskjellig behandlingsformer avhengig av grad av plager.

 

Titralac® er et reseptfritt legemiddel som inneholder kalsiumkarbonat. Brukes til voksne over 18 år ved for mye magesyre, magesår, halsbrann og sure oppstøt. 1-2 tabletter ved behov. Maksimaldose: 20 tabletter daglig. Skal ikke brukes ved nedsatt nyrefunksjon eller dersom du har blødninger i mage-tarmkanalen. Lengre tids bruk av høyere dose bør kun foregå i samråd med lege.  Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:
https://www.helsenett.no/184-sykdommer/mage-tarm/mage-tarm/1577-halsbrann-sure-oppstot.html 
https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann